BalkansPress

Dobro došli!

Albanci svakodnevno dolaze u našu opštinu sa zahtevom za vađenje izvoda i državljanstva Republike Srbije, koji su im neophodni za dobijanje srpske lične karte, odnosno pasoša - potvrđuje pisanje prištinskih medija Ljubinko Karadžić, predsednik Privremenog organa grada Prištine sa sedištem u Gračanici.

Karadžić ističe da po srpska dokumenta dolaze Albanci različite starosne dobi i obrazovnog profila, a što se tiče Gračanice, dolaze uglavnom stanovnici sa područja Prištine. Po srpska dokumenta, prema pisanju prištinskih medija, Albanci sve češće dolaze i u opštinu Novo Brdo.

- Osim onih koji već imaju srpska dokumenta i dolaze da ih produže, ima i dosta mladih Albanaca koji prvi put dolaze sa tim zahtevom - objašnjava Karadžić.

 

Predstavnici Srba sa Kosmeta objašnjavaju da Albanci sa prebivalištem na Kosovu i Metohiji mogu da dobiju pasoše Koordinacione uprave, ali su im za putovanje u mnoge zemlje, ipak, neophodne vize. Međutim, sa ovim pasošima Albanci mogu da putuju u zemlje koje ne priznaju kosovska dokumenta, poput Grčke ili Španije.

Albanski politički analitičari i poznavaoci kosovskih prilika, dodaju da Albanci podnose zahteve za srpska dokumenta još od 1999. godine, ali i da najveći broj njih koji rade u zapadnim zemljama, ima pasoše države Srbije.

PREKO PRIJATELjA

Fatmir Šeholi, politički analitičar iz Prištine, kaže da je neuobičajeno što je povećan broj zahteva za srpska dokumenta jer se očekuje početak vizne liberalizacije za građane Kosova.

On podseća da Albanci najčešće, preko prijatelja, prijavljuju boravak u Merošini ili drugim mestima u centralnoj Srbiji, jer onda mogu da dobiju pasoš i putuju bez viza.

Scroll to top