Čak troje lozničkih sudija tražilo je izuzeće iz procesa protiv ortopeda Dobrivoja Bojanića, odgovornog za smrt Radenka Nikodinovića, zato što su mu prijatelji i zato što im je lečio decu. Zbog toga će slučaj biti premešten u Novi Sad, gde je rađeno veštačenje.

Ortopedu dr Dobrivoju Bojaniću iz Opšte bolnice u Loznici, koji je odgovoran za smrt dečaka Radenka Nikodinovića (8) iz Kozjaka, najverovatnije će se suditi u Novom Sadu!

Do obrta u ovom slučaju je došlo pošto je čak troje lozničkih sudija tražilo izuzeće zato što je u prijateljskim odnosima sa Bojanićem i zato što im je on lečio decu.

Slučaj će biti premešten u Apelacioni sud u Novom Sadu, koji će odlučiti o daljem toku suđenja. Proces će gotovo sigurno biti nastavljen pred sudom u ovom gradu, jer su sva veštačenja i ekspertize rađene na novosadskom Institutu za sudsku medicinu.

 

Svi ga znaju

Prema rečima sagovornika Informera upoznatog sa ovim slučajem, nijedan od nadležnih sudija u Loznici nije želeo da prihvati Bojanićev slučaj zbog veoma bliskih odnosa sa njim.

- Loznica je malo mesto, svi se znaju, a doktor Dobrivoje Bojanić je godinama važio za veoma uglednog ortopeda. Iako je najpre odlučeno da mu se sudi u Loznici, bilo je jasno da će biti gotovo nemoguće pronaći sudiju koji nije blizak sa njim. Sudija kojoj je slučaj dodeljen još u februaru odmah je tražila izuzeće, uz opravdanje da ne može da bude nepristrasna, pošto je Bojanić lečio gotovo celu njenu porodicu. Njena koleginica je izuzeta iz istog razloga, a treći sudija je odmah rekao da je decenijama prijatelj sa Bojanićem, da se druže i redovno idu u kafanu i da je zato potpuno besmisleno da on preuzima slučaj. Zato je predmet poslat Apelacionom sudu u Novom Sadu, da odluči šta dalje, a izvesno je da će se Bojaniću suditi u ovom gradu, jer su na tamošnjem Institutu za sudsku medicinu rađena sva veštačenja - kaže naš sagovornik upućen u dešavanja u lozničkom sudu.

 

Sve po zakonu

Ove informacije za Informer je potvrdio i sekretar Osnovnog suda u Loznici Miodrag Atanacković.

- Osnovno javno tužilaštvo iz Loznice 23. februara ove godine dostavilo je optužni predlog protiv dr Dobrivoja Bojanića. Nakon toga, sve troje sudija koje po godišnjem rasporedu poslova suda postupaju u krivičnoj materiji izuzeto je, jer postoje okolnosti koje dovode u sumnju njihovu nepristrasnost. Da napomenemo, niko od njih nije odbio da radi svoj posao. Naprotiv, naše kolege su samo postupile po Zakonu o krivičnom postupku i članu 38, koji nalaže da sudija čim sazna da postoji neki od razloga za njegovo izuzeće, dužan je da prekine svaki rad na tom predmetu i da o tome obavesti predsednika suda. Tako je bilo i u ovom slučaju - naglašava Atanacković i dodaje:

- Zbog nastale situacije dopis smo poslali novosadskom Apelacionom sudu da odluči o daljem toku suđenja, pa se nadamo da ćemo u toku sledeće nedelje znati gde će se slučaj nastaviti.

 

Radenkov otac: Otezanje procesa

*Foto: Informer

Milan Nikodinović, otac pokojnog Radenka, smatra da je ovo samo još jedan pokušaj sabotaže ovog slučaja i kupovina vremena kako se odgovornima ne bi još izrekla kazna za učinjeno delo.

- Ovo je bezobrazluk i čist apsurd. Ovako ponašanje nisam video ni na filmu. Poštujem odluku sudija da traže izuzeće da bi suđenje bilo objektivno, ali šta su čekali do sada?! Predmet je dostavljen 23. februara, a oni su se sad setili da su ipak Bojanićevi prijatelji i da ne bi trebalo da vode ovaj slučaj. Razočaran sam, jer sam taman pomislio da će mu nakon oduzimanja licence za rad sud brže izreći kaznu. A ipak, opet kreće začarani krug i nemam pojma kada će se sve ovo završiti - očajan je Nikodinović, koji smatra da bi najpoštenije bilo da se odgovornima sudi u Šapcu!

(BalkansPress / Informer.rs)

Scroll to top