BalkansPress

Dobro došli!

Na 300 radnica je jedan WC, na pauzi jedu pored klozetske šolje, u celoj hali rade samo četiri klima-uređaja, a ako jedan radnik pogreši u šivenju, Turci svima za kaznu pobacaju hranu da ne bi mogli na pauzu za topli obrok!

Ove jezive podatke o stanju u turskoj fabrici „Kajzen“ u Smederevu za Kurir je izneo Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“.

– Plata je 25.000 dinara, prekovremeno se retko plaća! Mi smo zaposlenima u „Kajzenu“ pružili pomoć s obzirom na to da imaju zabranu da oforme sindikat.

Tretiraju ih kao da nisu ljudi! Muškaraci, kojih ima oko 50, imaju jedan WC u svlačionici, koja je i jedino mesto gde im je dozvoljeno da jedu – navodi Veselinović.

 

On dodaje da nijedan radnik nema ugovor za stalno, kao i to da je „Kajzen“ od države dobio novac da zaposli 800 ljudi. Zbog neisplaćene plate i prekovremenog rada zaposleni su 11. maja obustavili rad. Poslodavac ih je poslao kući, istog dana im je sve isplaćeno, ali narednog sedmoro zaposlenih dobija otkaz!

– Ponuđeno im je da potpišu sporazumni raskid pod pretnjom da će biti krivično gonjeni i završiti u zatvoru, jer su, kako su im poslodavci objasnili, postavljajući slike sa štrajka na Fejsbuk prekršili odredbe ugovora i „objavili poverljive informacije i službene tajne“. Četvoro radnika je potpisalo, ostali su odbili. Njima je rečeno da će im rešenje poslati na kućnu adresu – naglašava Veselinović i dodaje:

– Na osnovu tog rešenja planiraćemo dalje korake, ali sigurno idemo na sud. Planiramo tužbe i obavestićemo međunarodne institucije!

Jedan od radnika koji je ostao bez posla (ime i prezime poznato redakciji) potvrdio je da su uslovi u kojima rade užasni, kao i to da je odbio da potpiše rešenje o otkazu.

 

Kajzen: Ne možemo vam dati izjavu

Pokušavali smo juče da razgovaramo s menadžmentom fabrike. Sekretarica je uporno ponavljala kako niko od nadležnih nema vremena, a kad smo zatražili mejl adresu da pošaljemo pitanja, odbila je da nam je da.
– Možete da ostavite vaš mejl pa će vam oni reći ako vam je nešto potrebno. U velikoj su oni gužvi sada. Molim vas da vi nama date vaš mejl, imamo mi mejl, ali vi ostavite nama vaš. Ja trenutno ne mogu vama da dam mejl firme, moram prvo da se raspitam da li oni uopšte žele da vam daju izjavu – rekla nam je sekretarica, šta god to značilo.

Zoran Đorđević: Poslali smo inspekciju

Ministar za rad Zoran Đorđević rekao je da je inspekcija juče bila u ovoj firma po prijavi pet radnika koji su se žalili na uslove rada.

Iz resornog ministarstva navode za Kurir da je 15. maja Odeljenje inspekcije rada Smederevo primilo pet prijava. Kako nezvanično saznaje, inspekcija je u „Kajzenu“ zatekla radnika koji radi na skidanju fleka, a nije imao adekvatnu opremu za rad.

Scroll to top