BalkansPress

Dobro došli!

Tim hirurga predvođen dr Draganom Vukanićem izvadio pet velikih tumora iz tela malog Jovana Rusića (4) iz Zrenjanina * Jovanovim roditeljima prethodno na najboljim klinikama u SAD i Evropi rekli da dečaku nema spasa i da nema smisla da ga operišu.

Tim hirurga iz Dečje klinike u Tiršovoj predvođen dr Draganom Vukanićem spasao je život malom Jovanu Rusiću (4) iz Zrenjanina, iako su stručnjaci na pet uglednih klinika u Evropi i SAD procenili da dečaku nema spasa!

Jovanu je u tri operacije tokom aprila i maja izvađeno iz tela čak pet tumora, koje su najbolji svetski hirurzi odbili da operišu jer su smatrali da ih je nemoguće odstraniti a da dečak ostane živ ili, u najboljem slučaju, nepokretan. Međutim, samo šest dana nakon podviga lekara iz Tiršove mali Jovan je već stao na noge sa dobrim procenama za izlečenje.

 

Gubili nadu

Dečakova majka Sandra Babić Rusić kaže da su, pošto su odbijeni na klinikama od Istanbula, preko Beča i Pariza do američkog Memfisa, ona i njen suprug već počeli da gube nadu u izlečenje sina, sve dok im nije predloženo da se obrate dr Draganu Vukaniću u Tiršovoj.

- Naša drama počela je pre godinu dana, kada je Jovanu otkriven tumor na nadbubrežnoj žlezdi veličine deset centimetara, na svu sreću dobroćudan. Lekari iz Novog Sada su rekli da moraju da ga operišu, nakon petočasovnog zahvata tumor je izvađen, ali nije sasvim odstranjen. 

Doktor Vukanić i mali Jovan postali drugari - Doktor Dragan Vukanić ispričao nam je i da je sa svojim četvorogodišnjim pacijentom postao veoma dobar drug s kojim najviše voli da žvaće žvake.
- U lečenju decu i njihovom boravku u bolnici veoma je važno da se sprijateljite sa njima, da vam mališani veruju. Jer, osim same operacije, vi treba da im skidate konce, dren, da im očistite ranu. Sve to boli, peče i zato morate da učinite sve da vas oni zavole. Evo, recimo, Jovana i mene spojila je ljubav prema žvakama. Toliko to voli, da je bio ljut na mene, jer dok je trajala priprema za operaciju, nije smeo da je žvaće, pa mi je jedva oprostio - kroz smeh priča dr Vukanić.

Zato su novi tumori počeli da se šire i rastu po celom telu, naročito po kičmi, pojavile su se i maligne promene. Doktori su pokušavali da reše problem hemoterapijama, ali nisu uspeli.

- Jovanu je opala kosa, trepavice, obrve... Bili smo očajni - kaže Jovanova majka i dodaje da su u tom trenutku rešili da potraže pomoću u inostranstvu.

- U klinikama u Nemačkoj, Parizu, Memfisu i Beču niko nije hteo da se prihvati posla, pokušali smo čak i sa Turskom, gde su nam tražili 50.000 evra, uz napomenu da je stanje jako ozbiljno i da ne garantuju uspešnost operacije. Na kraju nam je doktorka Zorica Bumbaroski izašla u susret i uputila nas u Tiršovu.

 

Doktor Dragan Vukanić je pristao i uz pomoć čitavog tima lekara, radiologa, hematologa, anesteziologa, ali i veliku pomoć doktora Vuka Aleksića i Miljana Mihajlovića, uspeli su da naprave čudo. 

Prva intervencija je bila 16. aprila, a druge dve u istom danu 16. maja. I evo danas, posle godinu dana, u mojim rukama su rezultati ultrazvuka koji su potpuno čisti - ističe Jovanova mama, koja dodaje i da posebnu zahvalnost duguje i direktoru Tiršove prof. dr Zoranu Radojčiću i ostalom osoblju na podršci, lepoj reči i prijatnom boravku u bolnici.

*JOCA SA MAMOM, Foto: Informer

Teško stanje

Jedan od heroja ove priče, specijalista dečije hirurgije dr Dragan Vukanić, kaže da se ni u jednom trenutku nije dvoumio da li da prihvati malog Jovana, iako je njegovo zdravstveno stanje bilo veoma teško.

- Kada sam pogledao sve rezultate, šanse su bile pola-pola. Situacija nije bila nimalo naivna, a mali Jovan je imao pet tumora. Jedan je bio u trbuhu veličine pesnice, tri su bila u lumbalnom delu uz kičmu, a peti je bio u kičmenom kanalu, dužine kao viršla. Ne znate odakle da počnete. Okolo su arterije, skupovi krvnih sudova, sve isprepletano. A vreme vam curi. Ipak, krenuli smo u bitku... - priča dr Vukanić i dodaje:
- Prvo smo uklonili onaj iz trbuha, pre oko mesec dana. Dečak je bio pravi borac, a roditelji puni optimizma i spremni za svaku saradnju. A onda smo zakazali i sledeći susret. Bilo je to 16. maja, kada se nismo ni nadali da ćemo u jednom danu obaviti dve operacije. Ali nismo imali izbora, jer bi i najmanja greška Jocu ostavila nepokretnog. 

 

Operacija je trajala više od osam sati, a mi smo vadili deo po deo. Očistili smo lumbalni deo, a zatim i kičmeni kanal. A onda smo čekali da se Jovan probudi. Taj trenutak nije imao cenu. Bio je pospan, ali sa dobrim vitalnim funkcijama, pomerao je ruke, nogice, dozivao mamu... Pomislio sam, uspeli smo! Zajedničkim snagama kolegijuma iz Tiršove i dr Aleksića i Mihajlovića. 

Sada nam preostaje da ispratimo njegov oporavak do kraja i da se nadamo da su muke za malog Jocu i njegove roditelje samo ružna prošlost - kaže za Informer dr Vukanić.

Šta su Jovanu operisali

16. aprila 2018: Izvađen mu je tumor veličine pesnice iz stomaka

16. maja 2018: U prvoj operaciji odstranjena su tri tumora iz lumbalnog kičmenog dela, a u drugoj, istog dana, tumor veličine viršle iz kičmenog kanala.

Tim koji je lečio Jovana Rusića

* dr Dragan Vukanić, dečiji hirurg

* dr Miljan Mihajlović, neurohirurg

* dr Vuk Aleksić, neurohirurg

* radiolozi, anesteziolozi, hematolozi, medicinski tehničari...

Scroll to top