BalkansPress

Dobro došli!

Muškarac sa beogradske opštine Zvezdara završio iza rešetaka, pošto je udario "vaspitnu" svom jedanaestogodišnjem sinu koji je gađao majku knjigama. Dečak nakon šamara prijavio oca policiji, koja je došla i privela ga na 48 sati.

Otac sa beogradske opštine Zvezdara završio je u pritvoru zato što je lupio vaspitnu ćušku svom jedanaestogodišnjem sinu, saznaje Informer! Čovek je pre četiri dana po povratku sa posla zatekao sina kako gađa majku knjigama i, kako bi ga smirio, lupio mu je šamar.

 

Međutim, dečak se nakon toga dokopao telefona, pozvao policiju i prijavio oca za porodično nasilje. Čovek je istog dana uhapšen i određen mu je pritvor od 48 sati, a čeka ga i krivična prijava!

Svi očevi to rade - Ako je ovaj otac zbog šamara završio u zatvoru, onda bi tamo trebalo oterati 90 odsto očeva u Srbiji. Ovo je klasična zloupotreba zakona Psihoterapeut Zoran Milivojević

Majka uz oca

Prema rečima našeg sagovornika iz istrage, za ovaj bizarni incident se nikada ne bi saznalo da dečak nije prijavio rođenog oca policiji.

- Otac je došao kući i zatekao jedanaestogodišnjeg sina kako se svađa sa majkom i gađa je knjigama. Lupio mu je jednu vaspitnu ćušku, dečak je otišao u svoju sobu i sve se brzo smirilo. Međutim, dok su roditelji ručali i skoro zaboravili na ovaj događaj, dečak je krišom pozvao policiju u prijavio da ga je otac šamarao. Policija je došla na vrata te porodice, prijavila da ima pritužbu zbog nasilja i privela oca, koji je kao i majka ostao u potpunom šoku - kaže naš sagovornik i dodaje da je priča dobila još bizarniji obrt u policiji:

 

- Nije vredelo ni što je majka rekla da se ništa ozbiljno nije desilo i da bi i ona sama lupila šamar svom sinu da je uspela da ga "dohvati". Slučaj je zapao tužiteljki koja je veoma osetljiva i rigorozna kada je u pitanju porodično nasilje i dečakov otac je po kratkom postupku dobio 48 sati pritvora, a preti mu i krivična prijava - dodaje naš izvor.

Cvetićanin: Policija je morala da reaguje - Profesor dr Neven Cvetićanin sa Instituta društvenih nauka smatra da je svaki zakon podložan zloupotrebama, ali da je policija po pozivu dečaka od 11 godina morala da reaguje. - Ovde nisu zakazali nadležni organi. Ne može zakon malo da se poštuje, malo ne, pogotovo Zakon o sprečavanju nasilja u porodici. Prema njihovoj proceni nakon poziva jedanaestogodišnjeg dečaka, policajci su morali da reaguju i da primene zakonske mere. Ali smatram da u ovom slučaju policija nije pogrešila, niti je zakon kriv za pritvor oca, već isključivo loši, neraščišćeni odnosi unutar ove porodice. Kao i moguća zloupotreba ovog zakonskog akta - kaže Cvetićanin.

Psihoterapeut Zoran Milivojević kaže da ni sa psihološkog ni sa pravnog aspekta otac mališana nije uradio ništa pogrešno, ali da je u zatvoru završio samo zbog raznih kampanja protiv nasilja kojima nas godinama truju nevladine organizacije, pod čiji uticaj je, nažalost, potpala i država.

- Zakon jasno precizira šta je porodično i fizičko nasilje, a jedna vaspitna ćuška pod njega ne potpada. Čak da se dečak toliko i osilio i oca prijavio zato što ga je udario, na policiji je i Centru za socijalni rad bilo da procene da li je dečak dobio samo šamar zbog svog nedoličnog ponašanja ili je pretučen na "mrtvo ime i prezime" samo zato što su roditelji bili nervozni - kaže Milivojević i navodi da je kod nas svaki fizički kontakt roditelja prema maloletnom detetu počeo da se tretira kao nasilje, što je apsurd.

Pobrkani lončići

Milivojević navodi da je u konkretnom slučaju država "pomešala lončiće" i da je trebalo da štiti majku od deteta, a ne dete od oca.

- Otac je odreagovao kako bi odreagovalo bar 90 odsto očeva u Srbiji, a bogami i šire. Međutim, država je počela previše da se meša u porodične odnose, da ih ozbiljno narušava. U konkretnom slučaju, kakav će biti odnos ovog sina i oca kad tata izađe iz zatvora? - objašnjava Milivojević.

(BalkansPress / informer.rs)

Scroll to top