Naši turisti često umeju da se žale na letovanje u Grčkoj, prvo im smetaju gužve na granicama, zatim su nezadovoljni ako ih iznenadi hladno vreme i kiša, a tek cene u turističkim centrima... Tim povodom jedan Grk je na društvenim mrežama podelio svoja iskustva i utiske posle svog boravka u Srbiji.

 

Aleksis Mihalakopulos je inspirisan brojnim postovima srpskih turista sa pozitivnim i negativnim iskustvima u njegovoj državi, odlučio da napiše kako se on poslednjih deset godina provodi kada dođe u Srbiju. Njegovo pismo objavljeno na fejsbuk strani "Live from Greece" i objavljujemo ga u celosti.

Aleksis Mihalakopulos

*Aleksis Mihalakopulos; Foto: facebook/Aleksis Mihalakopulos / screenshot

PROČITAJTE: KOJI JE PUT DO GRČKE NAJJEFTINIJI Neki turisti iz Srbije idu PREKO ALBANIJE, evo šta ih čeka na tom putu

“Zdravo dragi prijatelji,

Već duže vreme čitam sve vaše postove o dobrim, a i lošim iskustvima u mojoj zemlji. Neka su na mestu, neka naravno nisu. Da okrenemo priču malo na drugu stranu (i naravno nije mi namera nikoga da uvredim).

Već deset godina putujem u Srbiju, više puta mi se desilo da čekam na granici, i ne samo u letnjem periodu kada je najveća gužva, već i kad je ispred mene bio samo jedan automobil.

U supermarketima mi traže pare za to što sam kupio.

Odem da kupim burek i tamo mi traže pare. Više puta taj burek i nije bio toliko dobar.

 

Odem da kupim pivo, još niko se nije setio da mi da besplatno jer sam ja njihov grčki brat.

Vozači taksija čim shvate da ne pričam srpski (a to je bilo u početku) su mi naplaćivali više.

Kada sam otišao u opštinu da uzmem papire za venčanje, nisu me pustili jer sam bio u šortsu. Objasnili su mi da ne mogu tako obučen da uđem u instituciju tog tipa. Otišao sam kući, obukao pantalone i vratio se opet. I ako je meni bilo čudno jer u Grčkoj možemo da uđemo bilo kako (sem goli naravno) ispoštovao sam, jer je takvo pravilo.

PROČITAJTE: 120 EVRA ZA LEŽALJKU!? Nova pravila, pripremite keš: Gramzivi vlasnici plaža u Grčkoj, Hrvatskoj i CG

*Foto: Facebook/Live from Greece / screenshot

Što se tiče vremena:

1. Sredina marta, bilo je lepo vreme, otišao sam da spavam, ustao i video pola metra snega.

2. Kraj maja-period kada u Grčkoj već idemo na kupanje, u Srbiji 6 stepeni, hladno i kiša. A imao sam samo letnju garderobu. Odem da kupim garderobu, traže mi da platim?! Paaa... izvinite molim vas, nije moja greška jer je ovde hladno, a ja nisam navikao.

 

3. Jun, budim se ujutru i sa tastom stavljamo da pečemo prase, sunčano, lepo vreme, i odjednom pljusak, vetar, grad. A prase do pola pečeno... Na kraju smo morali da ga odnesemo u pekaru da se dopeče. I tamo su nam tražili da platimo.

PROČITAJTE: Evo šta sve treba da znate ako ove godine LETUJETE U GRČKOJ: Cene, nove takse, krađe, parkiranje

Ilustracija

*Foto: Dušan Milenković / RAS Srbija

Sve ovo pišem kao što rekoh, ne da uvredim nekog već da ukažem da neki problemi nisu problemi.

I pored svega ja se uvek dobro provedem u Srbiji, zato što volim Srbiju kao moju zemlju, i samo činjenica da sam u zemlji koju volim, stavlja mi osmeh na lice pa makar uvek padala kiša i zatrpao me sneg u Srbiji.

Veliki pozdrav za sve moje Srpske prijatelje.

Uživajte u mojoj zemlji kao što ja uživam u Vašoj”.

(BalkansPress / Blic.rs)

Scroll to top