Posle više od deset godina od kako Kuršumlijska banja ne radi, u to lečilište je pre nekoliko dana stigao prvi gost, 71-godišnji Dragoslav Rakićević iz Kragujevca.

On je u Kuršumlijsku banju poneo sopstvenu kadu za kupanje jer u lečilištu ne rade smeštajni kapaciteti a lekovite termalne vode otiču u reku. "U banju sam došao na preporuku lekara zbog njene lekovitosti. Imao sam blagi šlog, povišen krvi pritisak, šećer u krvi kao i povredu desne šake. Svi lekari su mi preporučili Kuršumlijsku banju pa sam se spakovao i došao ovde", kazao je Rakićević.

Kragujevčanin se po dolasku u Kuršumliju obratio turističkim radnicima kako bi platio taksu i obezbedio smeštaj ali nije znao da banja već deset godina nije u funkciji i da su njeni hoteli zarasli u korov zbog čega je smeštaj iznajmio kod jedne porodice, nedaleko od Kuršumlijske banje.

 

"Dali su mi mapu da ne zalutam jer u ovom kraju nema žive duše. Na mapi su i znamenitosti kuršumlijskog kraja i dobio sam preporuku da ih obiđem ali i preporuku za smeštaj kod stanovnika sela u blizini banje", kazao je Rakićević.

On je u napuštenu banju doneo sopstvenu kadu koju puni termalnim vodama a sam osmišljava režim lečenja, ishrane i boravka.

"Ova voda ima 78 stepeni i izuzetno lekovita svojstva a otiče u reku. Postavim kadu pored izvorišta termalne vode i po ceo dan se kupam", kazao je Rakićević koji je sam pokosio travu i korov ispred hotela kako bi prišao izvoru.

PROČITAJTE: HRABRI SRBIN NA TAJLANDU: Ceo svet priča o roniocu Ivanu Karadžiću koji SPASAVA DEČAKE ZAROBLJENE U PEĆINI! (VIDEO)

Navodeći da već oseća lekovita svojstva vode, Kragujevčanin je kazao da će u banji ostati do kraja sezone. "Po ceo dan nigde nikoga ne sretnem. Društvo mi prave psi lutalice, ponesem im hranu i oni su tu sa mnom", kazao je Rakićević.

Meštanin Radomir Radović (89) rekao je da je bio iznenađen kada se Dragoslav pojavio u njegovom dvorištu i zatražio da zakupi smeštaj na određeni period. "Ne pamtim kada sam poslednji put video banjskog gosta. Odmah sam mu dao sobu i rekao da besplatno može da ostane koliko god hoće. Ovde ionako nema nigde nikoga a njegov dolazak mi je vratio osmeh na lice jer sam izgubio svaku nadu da će ovde ikada kročiti noga turiste", kazao je Radović.

 

Po rečima njegove ćerke Zorice Pavlović, Kuršumlijska banja je zaboravljeno mesto koje "umire i nestaje". "Zaista sam presrećna zbog dolaska prvog banjskog gosta posle više od deset godina. Ja ću besplatno pripremati hranu za hrabrog turistu sa kadom", kazala je Zorica Pavlović.

Kuršumlijska banja, koja je u vlasništvu PIO Fonda, zatvorena je pre više od deset godina. Tada su i stanovnici polako počeli da napuštaju banju koja danas ima svega nekoliko stanovnika. Hoteli, bazeni, privatne vile i banjska kupališta zarasli su u korov.

PROČITAJTE: PROCUREO JEZIV SNIMAK SA BEOGRADSKOG BAZENA: Dok su deca plivala srušila se velika cev sa plafona, za dlaku IZBEGNUTA TRAGEDIJA (VIDEO)

Republička direkcija za imovinu i Republički fond za penzijsko-invalidsko osiguranje raspisali su nedavno oglas za prodaju nepokretnosti banjskog kompleksa "Žubor" u Kuršumlijskoj banji po ceni od 2.359.727 evra.

Jedno preduzeće iz Kuršumlije bilo je zainteresovano za kupovinu Kuršumlijske banje ali je nakon raspisivanja oglasa odustalo od kupovine zbog previsoke cene.

(BalkansPress / Kurir.rs)

Scroll to top