Kako nije imao međunarodnu polisu putnog osiguranja niti novca da plati za skupu hiruršku intervenciju u Kliničkom centru Crne Gore, Radenku Stevanoviću iz Kraljeva prvo je ugrađena, a posle nekoliko dana skinuta spoljna fiksacija desnog lakta. Pacijent je time bio izložen velikoj opasnosti od mogućih komplikacija i infekcija, smatraju lekari, javlja RTS.

Radenko je teže povređen usled pada sa velike visine. Zbrinut je na Ortopedsko-traumatološkoj klinici u Podgorici gde mu je, zbog otvorenog preloma desnog lakta, ugrađen spoljašnji fiksator.

 

 Problem je nastao kada mu je predočeno da za to mora da plati 1.200 evra.

„Ja to nisam imao da platim i kaže mi – mi to moramo da skinemo, ideš u Srbiju bez fiksatora. Ja sam ih molio da mi to ostave i da vidim nekako da nađem pare da platim. Oni kažu – mi moramo to da skinemo“, kaže Radenko Stevanović iz Kraljeva.

Lekarima na ortopediji Opšte bolnice u Kraljevu nije jasno zašto je učinjeno tako, jer je pacijent mogao da se transportuje i sa običnom gips longetom. Ovako je uz prelom dobio i infekciju, prenosi RTS.

PROČITAJTE: IMA LI OVO SMISLA? Legendarni glumac BATA Živojinović MRTAV plaća ODŠTETU POLICAJCIMA!

„Lečena je infekcija. Prethodno su uzimani brisevi. I po dobijanju sterilnih briseva pristupilo se naknadnoj operaciji kada je rađena takozvana hiruška repozicija preloma i ponovna osteofiksacija preloma sa kišnerovim iglama“, kaže ortoped Aleksandar Radosavljević za RTS.

U Fondu zdravstvenog osiguranja tvrde da su Srbija i Crna Gora potpisale sporazum o socijalnom osiguranju i da je Radenko imao pravo na odgovarajuću zdravstvenu zaštitu.

 

„Apelujemo na sve sugrađane i na osiguranike Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje da pre polaska na put obavezno pribave potvrdu da su naši osiguranici sa kojom, dakle, bez obzira da li naša zemlja ima konvenciju ili bilateralne sporazume sklopljene sa tom drugom zemljom, imaju pravo na pružanje kompletne zdravstvene zaštite u zemlji u koju putuju“, navodi Nemanja Velikić, PR Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja Srbije.

Radenko se u Kraljevu leči skoro 10 meseci. Jednom sedmično ide na kontrolu ili previjanje, prenosi RTS.

PROČITAJTE: SADA JE SVE POTVRĐENO: Evo ko izaziva KRIZE PO BALKANU i ko namešta izbore…SAMO JEDAN ČOVEK STOJI IZA SVEGA

Mnoge komplikacije bi izbegao da je imao polisu osiguranja ili da se informisao o svojim pravima u slučaju nesreće u inostranstvu, tvrdi se u prilogu RTS.

Imajući u vidu da se crnogrski državljani u Srbiji godinama leče besplatno, po osnovu međudržavnog sporazuma Srbije i Crne Gore, a da Crna Gora, evidentno, ne ispunjava svoje obaveze iz ovog sporazuma, postavlja se pitanje da li to znači da je vreme da Srbija preispita ugovor, raskine ga i prestane da leči državljane Crne Gore o trošku poreskih obveznika Srbije, što, navodno, crnogorska strana naknadno refundira srpskom FZO?

(BalkansPress / RTS)

Scroll to top