Nezapamćeno kišno leto na Zlataru pogoduje rastu pečuraka, kojih na proplancima ove planine ima u izobilju. Velika vlaga u šumama pogoduje rastu mnogobrojnih vrsta pečuraka, pa se tako na obroncima ove divne planine mogu naći lisicarke, vrganji, rujnice, mlecnice, puhare, šampinjoni, jajcare ili knjeginje.

 

Sve to su jestive pečurke raznovrsnih boja, razasute po planinskim proplancima koje zlatnu planinu čine čarobnijom nego ikada.

*Dana Gudurić iz Nove Varoši; Foto: Tanjug/Rade Prelić

Zaljubljenica u prirodu Novovarošanka Dana Gudurić svaki slobodan trenutak provodi napolju, a branje pečuraka joj je omiljeni hobi. Kako kaže, ovog leta ima pune ruke posla.

PROČITAJTE: Nikola je tonu malina pretvorio u sokove i likere: Problem je nastao zbog etiketa na ćirilici (FOTO)

*Vlado Bošković; Foto: Tanjug/Rade Prelić

PROČITAJTE: VELIKA PROMENA U SRBIJI! Ko nema novca da plati račune dobiće POMOĆ OD DRŽAVE!

 

Veliki poznavalac pečuraka Vlado Bošković kaže da su jestive pečurke pravo šumsko blago i da ih na planinama ovih krajeva ima na stotine vrsta. Treba ih samo umeti prepoznati.

*Važno je umeti prepoznati koje su otrovne; Foto: Tanjug/Rade Prelić

Prilikom branja treba obratiti pažnju na gljive dvojnice, one koje liče na jestive. Teško je dati jednostavan odgovor na pitanje - kako razlikovati jestive od nejestivih, to je kao da vas neko pita da li možete pogledom na auto znati da li je dizelaš ili ne. Recimo, početnik proverava vrganj tako što ga zaseče, pa ako ne menja boju jestiv je, ali ima vrganja koji pomodre, a jestivi su. Odvojite malo vremena za učenje i ponavljam, berite samo sa iskusnima - naglašava Radulović.

(BalkansPress / Telegraf.rs)

Scroll to top