U zavodu za psihofiziološke poremećaje i govornu patologiju dobija se otkaz zbog nepropisnog gašenja TV - umesto daljinskim, direktnim izvlačenjem utičnice iz struje. Zbog toga je medicinska sestra Biljana Cupać ostala bez posla u Stacionaru ovog zavoda u Lipovici. Zvanično objašnjenje je - izazivanje opasnosti po pacijente i njihove pratioce.

A u tome što o istim tim pacijentima, uglavnom deci, usred Lipovičke šume, noću najčešće brine samo jedna medicinska sestra, niko, izgleda, ne vidi opasnost. I pored toga što među odraslima ovde na lečenju ima i onih koji su ponekad agresivni, kao što je 1. juna, oko 22 sata jedan pacijent nije dozvoljavao da se ugasi TV, iako je tako naloženo kućnim redom, nego je vikao, psovao, čak i oteo mobilni telefon medicinskoj sestri. Dr Ljiljana Avramović, v. d. direktora Zavoda, tvrdi da se u ovoj ustanovi - sve radi po zakonu.

 

Prisećajući se šta se dogodilo te večeri, Biljana Cupać, koja je u ovom Stacionaru radila 10 godina i jedno vreme bila i glavna sestra, kaže da bi otkaz najverovatnije dobila i da nije iščupala kabl TV iz utičnice, samo bi onda obrazloženje bilo da nije obezbedila kućni red.

Petog dana od incidenta ova medicinska sestra obaveštena je da je dobila otkaz, i da istog dana vrati službeni mobilni telefon, klompe i mantil.

PROČITAJTE: UŽAS U SMEDEREVSKOJ PALANCI Čopor izujedao dvogodišnjaka!

- Još mi nisu dali ni radnu knjižicu, niti otkaz ugovora o radu - priča Biljana. - Moj slučaj ne vodi nijedan od tri pravnika Zavoda, nego je v.d. direktorke angažovala privatnog advokata. Ja jesam izvukla kabl TV iz utičnice, alo to sam učinila da sprovedem kućni red i zaštitim ostale od pacijenta koji je te večeri bio aresivan. Moj otkaz zapravo ima pozadinu, a to je činjenica da sam ukazivala na probleme u organizaciji rada u Stacionaru.

*U stacionaru u Lipovici noću dežura samo jedna medicinska sestra, Foto P. Milošević

Biljana kaže da je najveći problem što "noću nema lekara, antišok terapije, igala, zavoja":

- Uprava smatra da nam lekar noću nije potreban, jer imamo ugovor sa Zavodom za hitnu medicinsku pomoć, a Lipovica nije tako blizu da bi hitna svaki čas dolazila. Noću je sve na jednoj medicinskoj sestri, i 20 do 30 pacijenata.

Doktorka Ljiljana Avramović u sredu nije htela da ulazi u detalje otkaza medicinskoj sestri:

 

- Kao direktor ustanove dužna sam da sprovodim zakon, a sestru Cupać pitajte koje je pravne mehanizme dosad iskoristila i zašto "pravdu" pokušava da traži kroz medije - rekla nam je dr Avramović.

Živorad Mrkić, predsednik Novog sindikata zdravstva, upravo direktorku Avramović krivi za sve propuste u organizaciji rada u Stacionaru u Lipovici, i kaže da će ovaj sindikat iskoristiti sve pravne mogućnosti da zaštiti otpuštenu medicinsku sestru Biljanu.

- Bolnica bez lekara, iako zvuči neverovatno, to je u Lipovici u noćnoj smeni "redovno stanje". Deca koja se tu leče pored govornog, često imaju i psihofiziološke poremećaje, a medicinska sestra je noću jedini medicinski radnik u Stacionaru.

Iako "ne želi da vodi slučaj preko novina", direktorka Zavoda nam je, ipak, rekla da su dežurstva ukinuta 2004. godine, i da ona kao direktor rehabilitacione ustanove, što je i Stacionar u Lipovici, nema pravo na dežurnog lekara na spisku zaposlenih.

PROČITAJTE: SEF PUN PARA TEŽAK 100 KG! DETALJI FILMSKE VATROGASNE AKCIJE U ZEMUNU: Stiglo naređenje "IZVLAČITE GA kako znate i umete!" Kad su ga otvorili USLEDIO JE ŠOK!

REŠENjE PA NA SUD

BILjANA Cupać kaže da čeka rešenje o prestanku radnog odnosa i da će odmah potom tužiti Zavod i v. d. direktora. I sindikalac Živorad Mirkić najavljuje krivičnu prijavu protiv direktorke Zavoda za patologiju.

(BalkansPress / novosti.rs)

Scroll to top