BalkansPress

Dobro došli!

Smrt malog Dukija Todorovića (4) rasplakala je čitavu Srbiju. Svi su ujedinjeni uplaćivali pomoć, delili statuse, pozivali na pomoć, kako bi se sačuvao jedan život. Nažalost, sve to nije bilo dovoljno i njegovo srce prestalo je da kuca u bolnici u Barseloni.

Dušan Todorović rođen je 21.06.2014. godine u Beogradu.

Prvi simptomi bolesti su uočeni krajem 2016. godine, kad je analizom krvne slike primećen pad hemoglobina. Pedijatar u Domu zdravlja u Svilajncu je napipao u trbuhu deteta strano telo, nakon čega je dao uput u Beograd. Prilikom kasnijih analiza, Dušanu je dijagnostifikovan tumor – neoblasma.

 

Šta je to neuroblastom

Neuroblastom predstavlja četvrti po učestalosti malignitet koji se nalazi u pedijatrijskoj populaciji, a ispred njega po učestalosti se nalaze tumori mozga, limfomi i leukemije. U pitanju je najčešći tumor koji se nalazi u trbušnoj duplji kod dece.

PROČITAJTE: DUŠAN TODOROVIĆ PREMINUO U BARSELONI Potresna poruka oca: Mirno spavaj sine, dosta si se namučio

U pitanju su maligni tumori koji pokazuju tendenciju ka davanju udaljenih metastaza, a tačan uzrok nastanka ovih tumora nije u potpunosti poznat i pretpostavlja se da postoji odredjena genetska predispozicija (kod svakog pedesetog pacijenta), kao i delovanje nedovoljno istraženih faktora spoljašnje sredine.

Statistički podaci pokazuju da se neuroblastom javlja kod otprilike jednog deteta na 10.000. Postoji rasna predilekcija u njihovom javljanju i češći su kod pripadnika bele populacije. Takođe, nešto češće se javljaju kod devojčica, nego kod dečaka. U preko 40% slučajeva, dijagnoza ovog tumora se postavlja pre tri godine, a gotovo 97% kod mladjih od 10 godina.

 

Kako se manifestuju neuroblastomi

-u najvećem broju slučajeva, tumori se nalaze u trbušnoj duplji i potiču od nadbubrežnih žlezda, mada se mogu naći i u drugim tkivima i organima
kod svakog petog deteta, tumor se može naći u grudnom košu
u velikom broju slučajeva ne postoje nikakvi simptomi i nalaz je potpuno slučajan.

-moguća je pojava simptoma poput nadutosti trbuha, bolova , proliva, opstipacije, pa i crevne opstrukcije

-često se u anamnezi navodi prekomerno zamaranje, malaksalost i bolovi u kostima

-roditelji mogu da napipaju masu unutar trbuha

-čest je slab rast i razvoj, gubitak apetitita, mršavljenje, neobjašnjive groznice
moguća je pojava Hornerovog sindroma (ptoza, mioza, enoftalmus), kao i sindroma gornje šuplje vene

-svako drugo dete u vreme postavljanja dijagnoze ima metastaze, najčešće na plućima

-veliki broj ovih tumora može da luči pojedine produkte koji daju čitav niz različitih simptoma

 

Kako se postavlja dijagnoza neuroblastoma

Dijagnoza neuroblastoma se postavlja se na osnovu standardne laboratorijske, hematološke i biohemijske obrade (kompletna krvna slika sa sedimentacijom, ispitivanje jetre, bubrežni testovi, analiza stolice i urina) i određivanja tumorskih markera.

Ultrazvuk trbuha, skener i nuklearna magnetne rezonanca se rutinski koriste prilikom postavljanja dijagnoze. Definitivna dijagnoza se postavlja samo na osnovu histopatološkog nalaza uzorka dobijenog u toku, ili nakon operativnog lečenja.

PROČITAJTE: SEKUNDE ODLUČIVALE O ŽIVOTU I SMRTI: Na putu u Crnoj Gori se pojavila NAJGORA NOĆNA MORA svakog vozača

Kako se leči neuroblastom

Prognoza ove maligne bolesti zavisi od mesta nastanka tumora, uzrasta u vreme dijagnoze, stadijuma bolesti, citogenetskih abnormalnosti i udruženih urođenih oštećenja-malformacija.

Terapija je najpre hirurška, a zatim se primenjuje hemo- i radioterapija u zavistnosti od gore pomenutih faktora.

(BalkansPress / Kurir.rs / simptomi.rs)

Scroll to top