BalkansPress

Dobro došli!

Ko položi ispit kod profesorke Mile Pavlović završio je Geografski fakultet - tako kažu studenti. To, međutim, nekima nikada nije pošlo za rukom, pa su, tvrde, zbog ove profesorke mnogi ostali večiti studenti ili su napuštali fakultet i upisivali neki drugi.

Našoj redakciji javila je studentkinja Geografskog fakulteta koja je na ispit iz predmeta Geografija Srbije, koji se polaže na trećoj godini, izlazila 10 puta. Ona tvrdi da nikada nije pala na ispitu dok nije stigla do profesorke Pavlović, koja predaje i predmete na četvrtoj godini - Geografija regije i Zaštita prirode Srbije.

Studenti su pisali dekanu Dejanu Filipoviću, Ministarstvu prosvete i rektorki Ivanki Popović. Traže izuzeće profesorke Mile Pavlović kako bi "studenti mogli da završe svoj fakultet".

 

- Profesorka me je pitala gradivo koje ne postoji u tim knjigama, tražila podatke o fabrikama i firmama koje više ne postoje. Udžbenici iz kojih učimo stari su više od 20 godina, gradivo ne odgovara stvarnom stanju... - kaže ova studentkinja.

PROČITAJTE: DECU VAM NEĆEMO OPROSTITI! Dan kada je izveden NAJKRVAVIJI NACISTIČKI ZLOČIN (FOTO)

Naša sagovornica se sprema da sledećeg meseca izađe pred komisiju, na šta student ima pravo ako šest puta ne položi ispit. Problem je, kaže ona, i to što se profesorka sveti studentima koji su tako položili ispit s treće godine, pa ih na četvrtoj godini beskonačno obara iz dva predmeta, koje opet moraju da polažu pred komisijama.

Inače, kada je pre nekoliko godina analizirana prolaznost na Univerzitetu, profesorka Pavlović je imala najmanju prolaznost. Tada je uvedeno da se ispit polaže pismeno, što je bitno povećalo prolaznost. Profesorka je onda odlučila da ukine pismeno polaganje i da vrati - usmeno.

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović kaže, za naš list, da je upoznata sa ovim problemom, ali da je Geografski fakultet to rešio omogućivši studentima polaganje pred komisijom.

 

- Dobila sam dopis i informisala se kod dekana. Fakultet je doneo propis po kome student ako na ispitu padne šest puta izlazi pred komisiju u kojoj nema profesora čiji se predmet polaže. U ovom trenuku je to rešenje, drugog nema - kaže profesorka Popović.

Pokušali smo u petak da razgovaramo i sa profesorkom Milom Pavlović i dekanom Dejanom Filipovićem, ali oni nisu odgovarali na naša pitanja.

PROČITAJTE: NEMAČKI PSIHOLOG STAO U ODBRANU SRPSKOG NARODA: “Gospodine Stoltenberg, ovo je uvreda srpskom narodu i ismevanje njihovih žrtava!”

BROJE KONjE I STABLA

Istoričar kartografije Siniša Živković, koji se bavio ovim slučajem, navodi šta studenti moraju da znaju:

- U toku Drugog svetskog rata uništeno je 61,9 odsto konja, 55,5 odsto goveda, 63,3 odsto ovaca, 57,7 odsto svinja. Uništeno je i 2.250.000 bicikala. Kukuruzom je 1955. bilo zasejano 1.474.000 hektara, u Jugoslaviji ima 4.504.000 stabala bresaka, 54.500.000 stabala šljiva, 7.768.000 krušaka, 1.885.000 stabala kajsija... Crnu Goru je 1939. posetilo 15.012 turista. Ovim je obesmišljeno savremeno studiranje. Učenje napamet mnogobrojnih podataka studentu ne samo da nepotrebno oduzima vreme, već ga onemogućava da se ozbiljno posveti svojoj struci i da o njoj kreativno razmišlja - kaže Živković.

(BalkansPress / novosti.rs)

Scroll to top