BalkansPress

Dobro došli!

Mala Milica (1,5), devojčica koju je kada je imala samo 15 dana otac iz sve snage bacio na pod i teško je povredio, preminula je 25. oktobra u bolnici u Tiršovoj.

Tužna sudbina devetnaestomesečne devojčice koja je preminula zbog posledica koje su nastale posle povreda glave datira još od kada se rodila. Otac, nasilnik, Milomir Stanković (24) iz Beograda tresnuo ju je o pod kada je imala samo dve nedelje, a borba za život nije prestala ni nakon izlaska iz bolnice. Na iznenađenje svih njena majka Slavica vratila se mužu nasilniku. Milica, koja se i dalje oporavljala od povreda koje je zadobila oduzeta je od roditelja, a Centar za socijalni rad smestio ju je u Dom u Zvečanskoj. Tamo je devojčica bila do smrti.

Milica je sahranjena na groblju Zbeg u Borči

*Milica je sahranjena na groblju Zbeg u Borči, FOTO: D. MILENKOVIĆ / RAS SRBIJA

Kako “Blic” saznaje, Milica je tokom svog kratkog života često odlazila u bolnicu zbog povreda glave koje je imala od rođenja, a njena majka viđala ju je retko. Poslednji put pre mesec dana. Za vreme koliko je bila u domu, njeni roditelji dobili su drugo dete. U to su se uverili i novinari “Blica” koji su prisustvovali sahrani devojčice koja je juče održana na groblju Zbeg u Borči.

 

Od devojčice su se oprostila majka Slavica koja je, uprkos nasilju nad malom Milicom, ponovo živi sa Milomirom. I Milomir je takođe prisustvovao sahrani ćerke koju je zlostavljao čim se rodila.

- Milicu sam videla poslednji put pre mesec dana. A ko ste vi i šta hoćete? - odgovorila je pitanjem Slavica, ne precizirajući gde je ćerku poslednji put videla i u kakvom je stanju bila.

Majka Slavica oprostila je mužu što je povredio bebu

*Majka Slavica oprostila je mužu što je povredio bebu, FOTO: O. BUNIĆ / RAS SRBIJA

Kada je videla fotografski aparat, Slavica je rekla da ne želi više da priča jer “ne poštujemo nečiju privatnost” a zatim je prišla kumi koja je, zavijenu u roze ćebence, držala njenu nekoliko meseci staru ćerkicu koju je takođe dobila u vezi sa Milomirom. Za razgovor nije bio raspoložen ni Živan Vasić, Miličin deda i Slavičin otac, koji je samo kratko rekao da “nije imao nikakvih kontakata sa njima”. Živan je inače, sredinom prošle godine, prekinuo komunikaciju sa ćerkom Slavicom, jer nije mogao da se pomiri sa tim da ponovo živi sa Milomirom koji je u njihovoj porodičnoj kući u Pambukovici kod Uba tresnuo o pod njegovu tek rođenu unuku.

*FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Otac devojčice, koji ju je zverski tresnuo o pod, kako “Blic” saznaje, proveo je samo tri meseca u pritvoru, nakon čega je pušten da se brani sa slobode. Njemu se po hapšenju na teret stavljalo krivično delo nasilje u porodici, a tokom vremena u kojem je bio u pritvoru, Osnovnog tužilaštva u Ubu prosledilo je slučaj valjevskom tužilaštvu i prekvalifikovalo optužnicu u pokušaj ubistva. Ubrzo potom Stanković je pušten da se brani sa slobode, a termin suđenja još uvek nije zakazan.

Podsećanja radi, brutalnom bacanju tek rođenog deteta prethodila je svađa Milomira i tašte Zorice, kada su njegovi roditelji Kala i Dragana došli na babine u porodični dom Vasića.

Kako su Vasići ispričali, njihovoj priji Dragani smetalo je što “smederevac” dimi i ponavljala je da beba ne može da živi tu. Milomir je na to rekao da je kraj njegovog i Slavičinog braka i da želi da uzme Milicu. Tašta i žena su pokušale da ga zaustave, ali je on pobesneo i tašti udario šamar. Otac je uspeo da izvede Milomira iz kuće, ali se on vratio i iz naručja Zoričine tetke uzeo bebu i tresnuo je o pod.

 

Dete bilo smešteno u dom u Zvečanskoj ulici

Kako “Blic” saznaje, mala Milica preminula je 25. oktobra, u šest sati ujutru, u Dečjoj klinici u Tiršovoj, gde je hitno transportovana dan ranije, u 17.40 časova, iz Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj.

- Dete je pre hospitalizacije izgubilo svest i dobilo povišene telesnu temperaturu. Hitno je transportovana u Tiršovu, uz sve mere intenzivnog praćenja njenih životnih parametara tokom puta do te klinike. Tamo je urađena dijagnostika i data joj je terapija. Povišena temperatura se nije vraćala, ali je opšte stanje devojčice bilo loše - navodi izvor “Blica”.

*FOTO: O. BUNIĆ / RAS SRBIJA

Prema njegovim rečima, ranije je devojčica iz Tiršove, gde je prvobitno lečena, 11. decembra 2017. godine smeštena u Dom u Zvečanskoj, a posle procene nadležnih iz Centra za socijalni rad da njeni roditelji nisu u mogućnosti da adekvatno brinu o njoj.

- U Zvečanskoj joj je pružena sva neophodna nega i briga, ali njeno zdravstveno stanje, zbog posledica koje su nastale posle povreda glave, nije bilo dobro. Devojčica je nekoliko puta zbog toga bila na lečenju - navodi on, i dodaje da su, posle smrti devojčice, obavešteni nadležni Centar za socijalni rad i Dom u Zvečanskoj.

Scroll to top