Majka Ž.Š. na Fejsbuku objavila je fotografiju iz udžbenika za srpski jezik na kojem se vidi ilustracija muškarca i žene. Lekcija o rodnim odrednicama muškarca definiše kao -tog čoveka, dok je žena, pa žena jer ona izgleda nije čovek.

"Evo da mi neko iz Ministarstva prosvete kaže kako da objasnim mom detetu da nije u pravu kad kaže da su i žena i dete "čovek", a ne biljka ili životinja, a da je ovaj s bradom na slici muškarac i da su pogrešili u knjizi", napisala je majka u opisu fotografije.

 

Zapravo u čemu je problem. Pol osobe je biološka činjenica konstatovana pri rođenju na osnovu genitalne anatomije i određuje se kao muški ili ženski. Sa druge strane rod je društvno-kulturno tumačenje muškog ili ženskog pola. Naime, rodna odrednica dečaka je u vezi sa određenim društvenim vrednostima (uglavnom stereotipnim) - dečaci vole plavu boju, igraju se sa automibilićima, a devojčice vole roze boju i igraju se sa lutkama. Kada se određene društvene norme "prekrše" i kad se dečak uhvati za nešto što je drečave boje ili što je sjajno, onda dobija prefiks ženskastog dečaka, a ako se devojčica uhvati za automibiliće ili fudbalsku loptu onda je muškobanjasta devojčica.

Koju god stereotipnu etiketu vam društvo nalepilo i dalje ste čovek, nebitno da li ste muškarac ili žena. Kakvo god ime imala vaša biljka (muško ili žensko) ona je i dalje biljka. I lisica i lisac su životinje, i muškarac i žena su - čovek.

(BalkansPress / zena.blic.rs)

Scroll to top