Iako je žena bila blizu porođaja, nije joj još uvek bio termin.

Ginekolozi GAK ''Višegradska'' izveli su pravo čudo - uspešno su porodili ženu koja je tokom porođaja imala snažan infarkt miokarda!

Kada je prof. dr Saša Kadija, ginekolog u GAK ''Višegradska'', došla u nedelju na celodnevno dežurstvo, nije ni slutila kakva drama je očekuje tog dana.

- Tog jutra pozvale su nas kolege iz Urgentnog centra zbog pacijentkinje koja ima masivni akutni infarkt miokarda, a koja je trudna - počinje priču prof. dr Saša Kadija.

Iako je žena bila blizu porođaja, nije joj još uvek bio termin. Međutim, kada je ekipa iz GAK-a stigla, videli su da je pacijentkinja već počela da se porađa. Da situacija bude još komplikovanija, ova žena je bila na jakoj terapiji protiv zgrušavanja krvi.

- Ta terapija je dodatno ugrožavala naš deo posla. Ipak, s obzirom na to da je ušla u porođaj, morali smo odmah da reagujemo - priča prof. Kadija.

 

U sledećem momentu, pred lekarima se našao nesvakidašnji izazov - na krevetu je sedela pacijentkinja koja nije mogla da diše, a zbog popuštanja srca imala je vodu u plućima. Mogućnost prirodnog porođaja sa napinjanjem je potpuno odbačena, te su doktori morali da se odluče za najrizičniju opciju.

- U momentu donošenja odluke za carski rez ona je bila životno ugrožena. Prvi razlog je masovni, sveži infarkt miokarda. Obično je potrebno da pre operacije, a posle infarkta, prođe tri do šest meseci. Ovde nismo imali tu mogućnost. Drugi faktor rizika bila je i antikoagulantna terapija koju su kardiolozi morali da primene - pojašnjava prof. dr Kadija.

Bolnica

*Bolnica, Foto: Alo!/Nenad Vujanović

Pored teške odluke lekara da porode pacijentkinju putem carskog reza, problem je bila i anestezija koja je morala biti krajnje specifična za trudnicu koja u momentu porođaja ima infarkt miokarda i čije srce konstantno popušta.

- Iz GAK-a je otišla cela ginekološko-hirurška ekipa, neonatolozi sa svom pratećom opremom i pedijatrijskim sestrama, a od kuće je došla i naša načelnica anestezije prof. dr Tatjana Mostić - ističe prof. dr Saša Kadija.

Carski rez je trajao pola sata i porodilja je, na sreću, izbegla očekivani enormni gubitak krvi. Paradoksalno, i nakon porođaja njen život je i dalje bio ugrožen.

- Kada se trudnoća završi, smanji se pritisak na srce, zahtevi organizma postaju potpuno drugačiji, ali se te promene dešavaju dosta naglo i onda je to dodatni rizik po porodilju. Nakon porođaja, ona je ostala u Urgentnom centru, a mi smo je svakodnevno obilazili. Na sreću, i mama i beba su bile dobro - kaže prof. dr Saša Kadija.

Scroll to top