BalkansPress

Dobro došli!

Televizijsko uključenje novinarke Studija B Barbare Životić u večeri kada su se u Beogradu održavao protest "Stop krvavim košuljama" ni tri dana kasnije, ne prestaje da skandalizuje javnost. Njen izveštaj u kome je pomenula "daleko malo ljudi", "incident u tuči kišobranima" i "licemerje organizatora" istog trenutka postao je tema broj jedna na društvenim mrežama.

Za mnoge reč je o neprofesionlanom, čak partijskom izveštavanju i "bezočnom laganju javnosti", za druge o "slobodi novinara" da u živom programu kaže ono što misli o nekom događaju. Slučaj Barbara, međutim, otišao je toliko daleko, da su joj pojedinci posle uključenja na društvenim mrežama uputili pretnje, zbog čega je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tražio zaštitu za nju, a Tužilaštvo za visoko-tehnološki kriminal formiralo predmet.

Drama oko slučaja Barbara, u punom obliku, "izlila" se danas u jutarnjem programu TV Prva, gde su na tu temu stavove u oštroj raspravi sukobili glavna i odgovorna urednica Studija B Ivana Vučićević i novinar Srđan Škoro, a pale su i teške reči.

 

Ipak, krenimo redom.

Vučićević, koja je i vodila program u vreme uključivanja Barbare Životić, rekla je da je ona nakon svih događaja koji su usledili posle izveštavanja potražila stručnu pomoć jer se ne oseća dobro. Rekla je i da Barbara ima samo 22 godine i da je studentkinja...

- Za osudu je da se na ovakav, brutalan način vređa jedna novinarka, jedna ženska osoba koja je javno iznela svoje mišljenje, i prenosila ono što je ona videla u tom trenutku. Koji je to stepen izveštavanja, koji je to izvešaj mogao da proizvede i opravda bilo kakvo nasilje? - upitala je direktorka Studija B.

Na pitanje voditelja da li smatra da i ona snosi deo odgovornosti, Vučićević je upitala: Kako to mislite? Kazala je i da se sa novinarkom srela nakon emisije, da je bila uplašena, usplahirena, da je pokazivala poruke koje su njoj lično stizale putem drušvenih mreža...

Međutim, novinar Srđan Škoro kaže da je jedno nasilje koje je izvršeno bilo “nasilje nad istinom, i u njemu je učestvovala glavna urednica i ova mlada nazovi novinarka sa svojim izveštajem, ona je žrtva partijskog zapošljavanja”.

- Vi kao novinar ne smete da lažete, to je prvo i osnovno. Vi ako svesno lažete, vi imate problem sa zakonom. Ako to radite nesvesno, imate problem sami sa sobom - rekao je Škoro.

 

Na insistiranje Vučićevićeve da kaže šta nije tačno, Škoro je naveo da “je izveštaj kompletno nenovinarski, neprofesionalan i lažan”. Kazao je i da ne opravdava nikakvo nasilje, i navodi da je “Barbara žrtva partijskog zapošljavanja”.

Na to mu je Vučićević odgovorila da je Studio B privatna televizija.

- Privatna televitzija koja zapošljava partijske kadrove. I vi ste kao partijskli kadar došli na čelo televizije - rekao je Škoro.

Vučićević je objasnila da ona nikada nije bila ni u jednoj stranci, i upitala Škora ko njemu daje pravo da odlučuje ko je pripadnik partije ili nije. Škoro je na to odgovorio da je ona na čelu televizije “koja danima i noćima bezočno laže građane Srbije” i da služi jednoj partiji.

- Neću da se spuštam na vaš nivo, nećete me vređati - rekla je Vučićević, na šta je on rekao da ona “ne može ni da se spusti ni da se digne, jer niste ni na kakvom nivou”.

Kazao je i da bi “svaki normalan urednik rekao devojko, ne radi to, nije dobro”.

- Vi ste neupućeni i potpuno površni. Jedino pravo mišljenje je on što vi mislite, a ništa drugo ne sme da se kaže - rekla mu je Vučićević.

Ona je kazala tokom emisije u nekoliko navrata da je subotnji protest bio politički, a ne građanski kako je nazvan.

- A ko je bio na protestu ako ne građani? To što ste privatna televizija, to vam ne daje pravo da se tako ponašate. Sitacija u medijima je takva od kada političari uređuju novine i od kada postavljau poslušnike koji je bave partijskim izveštavanjem - naveo je Škoro.

Na to mu je Vučićević odgovorila: Promenite kanal ako vam se ne sviđa.

Scroll to top