Kada su radnici EPS videli da se potrošnja na brojilu Đokića smanjuje, umesto da se povećava,odmah su posumnjali da nešto nije u redu. Dva puta su menjali merač, a kada su shvatili da nije u pitanju nikakva prevara, rekli su im da odmah isključe uređaj koji je pravio zabunu.

Zapravo, Đokići su investirali u solarni panel na svojoj kući na Voždovcu, koji je, po njihovoj računici na godišnjem nivou trebalo da im prepolovi broj utrošenih kilovatsati. Međutim, kada je došlo leto, a sunce bilo u punoj snazi, proizvodnja je bila veća od potrošnje i energija je počela da se vraća u mrežu.

 – Posle dva meseca proizvodnje mi smo vratili u mrežu 300 kilovata. To znači da vam se brojač vrti unazad. Naravno, kada je elektrodistribucija to merila, videli su da je manja potrošnja, u stvari, da smo mi proizveli energiju, a ne potrošili i nisu bili sigurni šta se dešava. Tri puta su dolazili i dva puta su menjali brojilo – ispričala je Ana Đokić.

 

Nakon toga, ugradili su im digitalno brojilo, koje može da meri proizvedenu i potrošenu energiju. Ali, ni to nije rešilo problem.

– Nama je traženo da instaliramo novo brojilo koje će samo meriti proizvodnju.

– Ne samo što bi to bilo skupo, nego je potrebna i čitava procedura, da se traži zahtev i odbrenje za instaliranje i da mi u stvari postanemo proizvođači koji bi morali da registruju firmu – objasnila je Đokićeva.

Kako je naveo RTS, po sadašnjem pravilniku jedina prihvatljiva mogućnost jeste da se solarna energija koristi isključivo za sopstvene potrebe, a ne i da se deo proizvedene energije vraća u mrežu. Tačnije, nije dozvoljeno da se solarni paneli priključe na istu instalaciju na koju je povezano električno brojilo.

Kako je objasnila Jasminka Jang iz RES fondacije, pozitivni pomaci za male proizvođače već postoje u Hrvatskoj, Makedoniji, Albaniji…

– Treba da dođemo do toga da omogućimo malim proizvođačima da se udružuju u takozvane agregatore ili udruženja koja mogu istovremeno da proizvode enegiju, da troše energiju i da je plasiraju je na tržiste – navela je.

(BalkansPress / Izvor: Telegraf.rs)

Scroll to top