Indeks zagađenosti u Valjevu čak 217, a u Subotici 204, što ih stavlja u pretposlednju kategoriju po težini zagađenosti, u kojoj je vazduh opisan kao "veoma nezdrav". Opasan vazduh je u onim gradovima čiji indeks zagađenosti iznosi 300 i više.

Vazduh u Valjevu i Subotici bio je veoma zagađen ovog jutra, pokazuju podaci sa stranih sajtova koji mere indeks zagađenosti. Nešto je bolja situacija u Smederevu, a vazduh u Beogradu, Kosjeriću i Prištini nezdrav je za osetljive grupe.

 

Tako je aplikacija World Air Quality Index oko 10 časova pokazivala da je indeks zagađenosti u Valjevu čak 217, a u Subotici 204, što ih stavlja u pretposlednju kategoriju po težini zagađenosti, u kojoj je vazduh opisan kao "veoma nezdrav". Opasan vazduh je u onim gradovima čiji indeks zagađenosti iznosi 300 i više.

Istovremeno, na mapi domaće Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA), Valjevu je dodeljena ljubičasta boja, jako zagađenog grada, što je najviši stupanj zagađenosti SEPA-inog obračunavanja, dok su Subotica, Novi Sad i Pančevo "samo" zagađeni.

I mapa SEPA-e pokazuje da je Valjevo jako zagađeno

*I mapa SEPA-e pokazuje da je Valjevo jako zagađeno / FOTO: Printscreen / WWW.SEPA.GOV.RS

Kako dan odmiče, tako i zagađenje opada, pa je tako Subotica "skliznula" na skali i postala grad u kome je vazduh "tek" nezdrav.

Građanima koji žive u mestima u kojima je indeks zagađenosti nezdrav preporučuje se da aktivna deca, odrasli i osobe sa respiratornim bolestima, kao što je astma, izbegavaju produženo zadržavanje na otvorenom. Svi ostali, posebno deca, trebalo bi da ograniče vreme provedeno napolju.

 

Indeks kvaliteta vazduha baziran je na merenju čestica prašine u šta spadaju zloglasne PM-10 i PM-2.5 čestice, zatim ozona, azot-dioksida, sumpor dioksida i emisije ugljen monoksida. Sva merenja na sajtu WAQI zasnovana su na satnim čitanjima.

Merenje čestica prašine podrazumeva dve vrste: PM-10, koje nas guše najviše zimi i izazivaju teške bolesti od kojih godišnje umre čak 6.000 ljudi u Srbiji, kako je "Blic" pisao, ali i njihovog još opasnijeg pratioca - čestice PM-2.5.

PM-10 je prašina manja (PM) od 10 mikrometara i predstavlja smešu dima, čađi, prašine i kiseline, uz teške metale poput olova, kadmijuma, nikla i arsena, a nastaje kao posledica kombinovanog uticaja grejanja, saobraćaja i industrije.

Uz te PM-10 uvek idu i PM-2.5 čestice koje još lakše dospevaju u organizam jer su sitnije, i upravo one sa sobom nose teške metale.

Čestice PM-10 i PM-2.5 su neodvojive, odnosno oko dve trećine tih sitnijih čestica zarapravo se nalazi u PM-10. Kroz njih, tako, u naš organizam unosimo sve najgore industrijske otrove.

(BalkansPress / Izvor:  Espreso.rs)

Scroll to top