BalkansPress

Dobro došli!

Genetičar dr Miodrag Stojković, najpoznatiji domaći i jedan od vodećih svetskih naučnika u svojoj oblasti, nije više šef katedre za matične ćelije na doktorskim studijama Fakulteta medicinskih nauka (FMN-u) u Kragujevcu. Na to mesto, odlukom dekana FMN, dr Vladimira Jakovljevića, upravo je, saznaje Glas Šumadije, imenovana profesorka tog fakulteta dr Biljana Ljujić.

 

Sa Fakulteta medicinskih nauka, povodom ove smene, stižu dijametralno suprotne informacije. Članovi katedre za matične ćelije,njih devetotoro, među kojima je i njen dosadašnji šef, dr Stojković, danas su od dekana FMN javno (u otvorenom pismu) zatražili da "preispita svoju odluku o smeni" na čelu te katedre, koju je, kako navode, doneo "bez prethodnog razgovora sa profesorom Stojkovićem".

Miodrag Stojković

*Miodrag Stojković / FOTO: N. RAUS / RAS SRBIJA

Promena "uz saglasnost"?

Dekan Jakovljević, pak, u izjavi listu Danas i "Glasu Šumadije” tvrdi da je do promene na mestu šefa katedre za matične ćelije došlo "uz saglasnost" njegovog, kako kaže, bliskog prijatelja dr Miodraga Stojkovića". Profesor Stojković juče nije bio dostupan javnosti, te smo ostali uskraćeni za njegov komenatar o ovom slučaju, piše Glas Šumadije.

Njegove kolege sa katedre za matične ćelije smatraju, međutim, da njegov potpis na otvorenom pismu dekanu Jakovljeviću nedvosmisleno svedoči da je smenjen mimo svoje volje, te da, istovremeno, dovoljno govori i o tome šta misli i kako se oseća povodom smene na čelu katedre čiji je osnivač .

 

Naučnici ne podržavaju ovu odluku

Članovi katedre za matične ćelije na kragujevačkom FMN-u danas su pismom, ekskluzivno dostavljenom i listu DANAS i "Gladu Šumadije”, obavestili dekana Jakovljevića da "nisu saglasni sa smenom profesora Miodraga Stojkovića", koja (smena), prema njihovom mišljenju, "ujedno znači i raspuštanje katedre za matične ćelije u biomedicinskim naukama na Fakultetu medicinskih nauka". Tim pre što se na mesto dr Stojkovića "dovodi nastavnik koji nije član te katedre".

Potpisnici pisma podsetili su dekana Jakovljevića da se profesor Stojković u zemlju vratio na vrhuncu svoje naučne karijere, sa željom da znanje stečeno u Evropi prenese mlađim kolegama u Srbiji. Bio je, kako su naveli, i glavni inicijator izgradnje Centara izuzetnih vrednosi, sa Bankom matičnih ćelija, Univerziteta u Kragujevcu, kojim će Srbija – kad i ukoliko taj započeti projekat bude realizovan do kraja – dobiti naučno-istraživački centar opremljen najsavemenijom opremom u oblasti molekulske i regeneretivne medicine.

Miodrag Stojković

*Miodrag Stojković / FOTO: DALIBOR DANILOVIĆ / RAS SRBIJA

Da li smena profesora Stojkovića, pitaju članovi katedre za matične čelije dekana FMN, dovodi u pitanje realizaciju čitavog ovog projekta, od nacionalnog značaja?

Dekan Jakovljević kaže da će izgradnja Centara izuzetnih vrednosti biti nastavljena uskoro. Prema informacijama koje "ima iz rektorata", Jedinica za upravljanje projektima nadležnog ministarstva radi na obezbeđivanju uslova da izvođač radova, kompanija Banković, izgradnju Centara nastavi od sredine narednog meseca.

Smena ima političku konotciju?

Da li će tako i biti, ostaje da se vidi. Pojedini članovi katedre za matične ćelije kažu da , nakon smene profesora Stojkovića, za koju smatraju da je "naručena odozgo", da "ima političku konotaciju" i da je u nekakvoj vezi sa izgradnjom centra i banke matičnih ćelija u Kragujevcu, više ne mogu da veruju, navodi Glas Šumadije.

 

Ko je Miodrag Stojković

Sa više od 200 radova na SCI listi i više od 13.300 citata, te H indeksom 60, profesor Miodrag Stojković najpoznatiji je i najpriznatiji naučnik u Srbiji. Jedan je od najeminentnijih naučnika u oblasti matičnih ćelija na svetu.

Profesor Stojković bio je član tima koji je izveo prvo kloniranje životinje u Evropi. Rukovodio je timom koji je izveo prvo kloniranje ljudskog embriona u terapeutske svrhe na svetu, navode, izmedju ostalog, članovi katedre za matične ćelije na kragujevačkom Fakultetu medicinskih nauka.

PROČITAJTE: ŽELI DA OSTANE U SRBIJI: Andrea medicinu završila sa prosekom 10 i zaljubljena je u drugog srpskog genija (FOTO)

Profesor Miodrag Stojković nedavno, podsetimo, uprkos referencama i naučničkoj reputaciji u akademskoj i široj zajednici, nije prošao proceduru za prijem u Srpsku akademiju nauke i umetnosti. Preovladjujuće mišljenje javnosti je da u SAN nije primeljen iz političkih razloga. Profesor Stojković je, naime, dugogodišnji član Demokratske stranke, čiji je bio i narodni poslanik, što je, po svemu sudeći, "greh", koji se u današnjoj Srbiji nikako ne prašta.

(BalkansPress / Izvor: Blic.rs)

Scroll to top