BalkansPress

Dobro došli!

Nezaposlenima ide 70 odsto od prosečne plate, a poslodavcima zaposlenih refundira se pun iznos mesečne zarade. Poziv bi trebalo da dođe bar 30 dana pre vežbe, a rezervista je dužan da osam dana ranije opravda eventualno odsustvo.

Ministarstvo odbrane potvrdilo je da će građani stariji od 30 godina koji nisu služili vojsku ili su je pak služili civilno morati u narednom periodu da prođu vojnu obuku za rezerviste Vojske Srbije.

Obučavanje rezervista sastoji se iz osnovne obuke koja ima dve faze - prva traje 15 radnih dana, a druga faza, specijalistička obuka, traje takođe 15 radnih dana.

Ta dva dela se realizuju tokom dve kalendarske godine. Nakon završetka procesa obučavanja lica se raspoređuju u rezervni sastav Vojske Srbije.

 

U ovoj godini planirana su dva termina, u maju i novembru, za upućivanje navedene kategorije lica iz rezervnog sastava na osnovnu obuku u centre za obuku Vojske Srbije.

PROČITAJTE: Ministar odbrane Aleksandar Vulin: Dobrovoljno sam se prijavio za vojnu obuku

Lica iz rezervnog sastava koja su u radnom odnosu, a pozvana su na obuku, zakonom o radu zaštićena su u smislu zadržavanja svih prava iz radnog odnosa.

Njima za vreme vršenja te obaveze Ministarstvo odbrane isplaćuje naknadu zarade u visini njihove prosečne zarade u prethodnih 12 meseci pre pozivanja, dok licu u rezervnom sastavu koje samostalno obavljaju delatnost, isplata naknade vrši se u visini osnovice od koje plaćaju doprinos za obavezno socijalno osiguranje.

Vojska

*Vojska, Foto: Alo!/ Masanori Jošida

Konkretno obučavanje građana se odnosi na lica - vojne obveznike prevedene u rezervni sastav, starije od 30 godina, koji nisu odslužili vojni rok. Obuka se realizuje u cilju stvaranja još jednog izvora popune jedinica Vojske Srbije licima iz rezervnog sastava mlađih godišta i odgovarajuće specijalnosti, pored lica iz rezervnog sastava koja su odslužila vojni rok sa oružjem i koji su već obučeni pripadnici rezervnog sastava. Navedena lica će u budućem periodu biti pozivana na obučavanje u skladu sa planovima i potrebama za popunom rezervnog sastava Vojske Srbije.

Prema planu, vojnu obuku bi svaki rezervista trebalo da prođe bar jednom u pet godina, a Ministarstvo odbrane pokriva putne troškove. Nezaposlenima ide 70 odsto od prosečne plate, a poslodavcima zaposlenih refundira se pun iznos mesečne zarade. Poziv bi trebalo da dođe bar 30 dana pre vežbe, a rezervista je dužan da osam dana ranije opravda eventualno odsustvo. Za neopravdani sledi kazna do 50.000 dinara ili dva meseca zatvora.

Žene, u skladu sa članom 3. Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi, po principu dobrovoljnosti koji nije obavezujući, mogu da budu uvedene u vojnu evidenciju, dobrovoljno odsluže vojni rok sa oružjem i prevedu u rezervni sastav. Tada za žene važe sva prava i obaveze kao i za muškarce.

Scroll to top