BalkansPress

Dobro došli!

Uključilo se i Ministarstvo prosvete.

Stanislav Stevuljević, direktor OŠ "Nikola Tesla", prošlog petka naterao učenika osmog razreda da skine majicu sa likom Gavrila Principa, a petorici njegovih drugova skinuo majice sa porukom "Dogodine u Prizrenu". Pitao sam ga što mu smeta Princip, rekao je da je to majmun koji je započeo Prvi svetski rat, ispričao učenik.

Nezapamćen skandal dogodio se prošlog petka u OŠ "Nikola Tesla" u beogradskoj opštini Rakovica! Direktor škole Stanislav Stevuljević naterao je učenika osmog razreda da skine majicu sa likom Gavrila Principa, dok je petorici njegovih drugova naredio da svuku majice sa porukom "Dogodine u Prizrenu"!

Kada je učenik pitao direktora zašto mu smeta Princip, ovaj je srpskog heroja i velikana nazvao "majmunom koji je izazvao Prvi svetski rat"?! Rekao je da ta majica predstavlja "neprimerenu političku provokaciju", iako ime Gavrila Principa nosi više od deset ulica i škola širom Srbije, a podignut mu je i spomenik u centru Beograda.

 

Ministarstvo prosvete mora da smeni direktora

Na pitanje meeija da li direktor koji Gavrila Principa, priznatog nacionalnog heroja i važnu istorijsku ličnost, smatra "provokacijom" treba i dalje da ostane na čelu jedne osnovne škole, ministar prosvete Mladen Šarčević odgovara:
- Nošenje garderobe sa raznim natpisima i obeležjima, bilo navijačkim, istorijskim, provokativnim, jeste u školama zabranjeno i to pravilo važi za sve. Ali isto tako je zabranjeno i da se zaposleni u školama ponašaju nepedagoški i da prema učenicima, čak i kada se javi problem, ne postupaju najbolje što mogu. Ako su zaista deca skinuta, to je za svaku osudu i to se tako ne može raditi. Direktor je trebalo da zadrži decu i da o tome obavesti roditelje. U svakom slučaju, mi ćemo ispitati ovaj slučaj.

Mladen Šarčević

*Mladen Šarčević, Foto: Alo!/A. Paunković

-Dečacima je zamereno što nose majice sa obeležjima i što se slikaju, jer je to u školi strogo zabranjeno, pa na taj način navodno pozivaju na nasilje i nacionalnu provokaciju. Međutim, kada mu je moj sin rekao da je Gavrilo Princip srpski heroj i da to nije nikakva provokacija, jer ne vidi ništa loše što je obukao tu majicu, on mu je odbrusio: "On je jedan majmun koji je započeo Prvi svetski rat!" - opisuje Ivanović detalje događaja koje mu je preneo sin.

Kako tvrdi ovaj roditelj, direktor Stevuljević je nastavio da maltretira dečake i pošto su skinuli majice.

-Deca su pokušavala da mu objasne da nisu imala loše namere, a direktor ih je navodno poslao u toalet da skinu majice i da mu ih predaju. Rekao je da će im biti vraćene nakon završenih časova! Morali su to da urade jer nisu imali drugog izbora, a samo pukom srećom tog dana su imali fizičko, pa su imali šta da obuku!

Princip u Srbiji ima spomenike, ulice, škole....

Koliko je Gavrilo Princip značajan za srpsku istoriju, pokazuje podatak da se po njemu zovu mnoge ulice u Srbiji. Na dve beogradske opštine, Savskom vencu i Zemunu, ali i u Nišu, Novom Sadu, Kruševcu, Sremskoj Kamenici, Leskovcu, Šapcu, Čačku i Kraljevu postoje ulice Gavrila Principa. U Zemunu jedna osnovna škola nosi njegovo ime, a 2015. godine u centru prestonice, u Finansijskom parku, podignut mu je spomenik.
U aprilu 2018. godine navršeno je 100 godina od smrti Gavrila Principa. Tom prilikom ministar rada Zoran Đorđević istakao je sledeće:

-Na današnji dan 1918. godine u austrougarskom zatvoru umro je Gavrilo Princip, srpski patriota i jugoslovenski idealista koji je izvršio atentat na Franca Ferdinanda. Gavrila Principa građani Srbije s ponosom se sećaju kao prvog tragičnog junaka čiji je život ugrađen u principe na kojima počiva današnja, demokratska i civilizovana Evropa.

 

Pobrisao im fotkografije?!

Ivanović tvrdi da se direktor ni tada nije zaustavio, već je tražio od učenika da obrišu iz telefona sve fotografije sa "spornim" majicama.

-Oduzeo im je mobilne telefone i tražio da se slike obrišu kako ne bi osvanule na društvenim mrežama. Kada su kolege pitale da li treba obavestiti roditelje o ovom incidentu, rekao je: "Nema potrebe da se roditelji zovu, iako su ovi učenici zaslužili nulu iz vladanja!" Pošto mi je sin ispričao šta se dogodilo, tražio sam razgovor sa direktorom, ali mi je on rekao da sa mnom nema šta da razgovara - kaže Marko Ivanović.

Direktor Osnovne škole "Nikola Tesla" u Rakovici Stanislav Stevuljević potvrdio je da je u petak za vreme nastave došlo do ovog incidenta i da je učenicima zaplenio majice sa porukama. Međutim, demantuje da je za Gavrila Principa rekao da je majmun.

-Tačno je da sam nakon velikog odmora pozvao šestoricu učenika osmog razreda na razgovor i ovog sedmog što ih je slikao, jer je nošenje majica sa bilo kakvim obeležjima, kao i fotografisanje u školskom dvorištu, strogo zabranjeno. To je pozivanje na nasilje, na nacionalnu provokaciju, i posle kada dođe do nasilja među učenicima, bude kasno. Ovo čak nije ni patriotizam, na šta su se đaci vadili, jer nisi patriota samo ako nosiš majicu sa nekom porukom - naglašava Stevuljević.

Na pitanje zašto je učenike dodatno maltretirao i zašto je Gavrila Principa, srpskog heroja, nazvao majmunom, burno je reagovao.

-Ovo je van svake pameti! Kao prvo deca nisu bila gola, imali su svoju garderobu, a majice su poneli samo za slikanje. A kao drugo, takve uvrede nisu deo mog rečnika, pogotovo ne za istorijske ličnosti - objasnio je direktor škole.

(BalkansPress / Izvor: Alo.rs)

Scroll to top