Beograđanina Bojana Veličkovića boravak u Nemačkoj proteklog februara papreno je koštao. Samo za gledanje crtaća preko interneta njegovog deteta u kući domaćina morali su da iskeširaju 950 evra! Dete je, naime, skinulo crtani film "Storks" preko veb-stranice "Popkorn", "zakačeno" na internet domaćina, a samo posle 48 sati kompanija "Vorner bros" poslala je pismo da gledanje mora da se plati.

Kako objašnjava Veličković, račun je plaćen kako domaćin u Nemačkoj ne bi imao problema, jer je navedena njihova IP adresa.

- Da nismo dali taj novac usledila bi tužba, a iznos je mogao da dostigne i 1.700 evra - kaže on.

 

Advokat Nemanja Veličković objašnjava da "Popkorn" omogućava korisniku da ga koristi pod određenim unapred propisanim uslovima.

- Deluje malo neverovatno da je naplaćena usluga na takav način - kaže on. - Međutim, treba imati u vidu da ukoliko se poštuju uslovi potpisani ugovorom, onda to ne može da se dogodi. Ako je ugovor ispoštovan, šteta bi, prema mom mišljenju, trebalo da bude naplaćena onome ko je uslugu pružio, u ovom slučaju "Popcornu".

Naš sagovornik objašnjava da kada bi se na taj način naplaćivalo, onda bi mogla i kompanija "Dizni" da vam naplati gledanje njihovih crtaća na TV.

- Opšti uslovi korišćenja se objave obično na početku, ali problem je što većina nas to i ne pročita - kaže Veličković.

S druge strane, advokat Vanja Savović objašnjava da se naš zakonodavac kreće u okvirima Bernske konvencije o zaštiti književnih i umetničkih dela iz 1886. godine, što znači da se ista zakonska pravila propisuju u svim državama potpisnicama konvencije.

- Na pitanje da li bi pomenuta kompanija mogla da ispostavi račun i gledaocu u Srbiji, a za gledanje njihovih filmova na piratskom sajtu, odgovor je "da, mogao bi da ispostavi račun" - kaže on. - Međutim, to još ne znači da bi naš, pa i nemački sud našao da je taj račun osnovan. Pod pretpostavkom da gledalac nije skinuo film sa piratskog sajta i da postoje okolnosti koje ukazuju da je on savestan, smatram da bi sud odbio takav zahtev imaoca autorskog prava.

 

Naš zakonodavac, naglašava Savović, ne zabranjuje gledanje ovakvih sadržaja, ali sa druge strane stoji pravo autora da svoja autorska prava ekonomski iskorišćava:

- Pretpostavljam da ispostavljanjem računa kompanija stvara situaciju koja bi joj omogućila da naplati iskorišćavanje sopstvenog prava. Zaštita autorskih prava na internetu je trenutno velika tema, a problem predstavlja više praksa nego teorija. 

Kazna koja je stigla na adresu domaćina u Nemačkoj 

NELEGALNO U INOSTRANSTVU

"Popkorn" u Srbiji ima veliki broj korisnika i radi po principu "instaliraj i gledaj". Korisnik može veoma lako da napravi spisak za gledanje ili da označi omiljene filmove. Reprodukcija i program su besplatni. Gledanje filmova pripremljenih za preuzimanje bez dozvole vlasnika i nosioca prava je, međutim, u nekim zemljama zabranjeno i predstavlja ilegalnu radnju.

Scroll to top