BalkansPress

Dobro došli!

Poražavajući broj ljudi koji odlaze iz Srbije.

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović izjavila je da se iz Srbije godišnje u proseku iseljava po 16.000 ljudi, čija je prosečna starost 29 godina i najavila drugačiju upisnu politiku na univerzitetima, kako bi se ona uskladila sa stvarnim potrebama tržišta rada.

Ona je na Megatrend forumu objasnila da jedna petina iseljenika ima visoko obrazovanje, što dovodi do dodatnog osiromašenja u ekonomskom, fertilnom, radnom, intelektualnom i svakom drugom pogledu.

Kako je saopšteno, Đukić Dejanović se pozvala na istraživanje po kojem je 52 odsto anketiranih izjavilo da bi ostalo u zemlji kada bi im se obezbedilo zaposlenje u struci.

Isto istraživanje, urađeno u saradnji sa Ministarstvom za prosvetu, nauku i tehnološki razvoj, pokazuje da jedna četvrtina mladih unapred planira odlazak iz zemlje, nezavisno od okolnosti. 

"Ovaj podatak posebno je zabrinjavajući", ukazala je Đukić Dejanović i poručila da mere Vlade Srbije zato moraju biti okrenute suštinskom poboljšanju uslova života mladih ljudi.

Scroll to top