Jevtić je osuđen na 10 meseci kućnog zatvora zbog optužbi da je počinio nedozvoljene polne radnje nad L. K., koji je u tom trenutku imao 16 godina.

Dok se u javnosti raspravlja da li u Srbiji treba da postoji javni registar pedofila, oni se osuđuju na kazne kućnog pritvora ili obaveznog lečenja. Tako je nedavno učinjeno s glumcem Goranom Jevtićem, kom je Osnovni sud u Somboru izrekao prvostepenu presudu i osudio ga na deset meseci kućnog zatvora zbog optužbi da je počinio nedozvoljene polne radnje nad L. K., koji je u tom trenutku imao 16 godina.

Organizacije koje se godinama bore da bude formiran javni registar pedofila za naš list kažu da je izrada takvog registra više nego neophodna i da bi uvid u njega trebalo da imaju svi.

Centar za bezbednost, istrage i odbranu DBA već neko vreme radi na projektu u vezi sa javnim registrom pedofila i silovatelja, koji bi trebalo da bude završen u narednih mesec dana, a trenutno se usklađuje sa zakonskim odredbama.

 

-Projekat javnog registra pedofila prikupljaće i obrađivaće pre svega podatke iz javno dostupnih informacija, ali i iz pravosnažnih sudskih presuda, koje spadaju u informacije od javnog značaja. Registar će biti onlajn i dostupan svima. Pored imena, prezimena i fotografije pravosnažno osuđenog pedofila biće i osnovni podaci o presudi i visini kazne. Adresa neće biti objavljena, ali ćemo objaviti grad i deo grada. Stevan Đokić iz Centra za bezbednost, istrage i odbranu DBA. On kaže da će svaki korisnik moći da se registruje na sajtu i da će prilikom registracije imati opciju da odabere svoj deo grada ili grad.

Stevan Đokić 

*Stevan Đokić / FOTO: Alo / Dejan Briza

-Kada pedofilu ili silovatelju istekne kazna, a poslednje prebivalište mu je u delu grada koji je korisnik izabrao prilikom registracije, sistem će poslati mejl korisniku da se pedofil nalazi na slobodi - kaže Đokić i objašnjava zašto je izrada takvog registra bitna.

PROČITAJTE: DESET MESECI KUĆNOG ZATVORA Zbog oralnog seksa sa maloletnikom glumac Goran Jevtić proglašen krivim!

-Pedofili i silovatelji mogu da se podvedu pod grupu psihopata i sociopata. To su osobe na koje nikakva zatvorska sankcija ne utiče i, kada bi se našle na slobodi, vrlo brzo bi počinile isto krivično delo - kaže Đokić.

 

On ističe da je broj pedofila u porastu i da, iako policija dobro obavlja svoj deo posla i izgrednike privodi pravdi, problem nastaje u pravosuđu, jer prestupnici neretko dobiju samo meru obaveznog lečenja.

-Mi iz Centra smatramo da lečenje takvih ljudi ne daje pozitivne rezultate. Isto tako, dešava se da pedofili i silovatelji budu osuđeni na kućni pritvor i nanogicu, što je, po našem mišljenju, podsmevanje žrtvi - izričit je Đokić.
Igor Jurić, osnivač Fondacije „Tijana Jurić“, koja se bavi sprečavanjem zloupotrebe dece, ističe da svako ima pravo da zna ko je potencijalna opasnost za decu u njihovom gradu.

Igor Jurić 

*Igor Jurić / FOTO: Tanjug/ Dragan Kujundžić

-Ako znamo ko je poreski dužnik, zašto se krije ko je zlostavljao decu?! Šta čekamo, zašto ne uvodimo javni registar pedofila? - pita Jurić.

On navodi da su kada je Tijana oteta u Bajmoku bila tri čoveka među osumnjičenima, registrovani optuženi pedofili i osumnjičeni za seksualno zlostavljanje dece.

-Ni dan-danas ne znamo ko su oni, a verovatno su u kontaktu sa decom u tom mestu.

Jurić ističe da je broj pedofila daleko veći od onog u registru koji vodi Uprava za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde. Međutim, ime onoga ko je osumnjičen, a nema pravosnažnu presudu ne može da se upiše u registar.

 

-U registru ih je 96 ljudi, realno je taj broj mnogo veći. Poseban problem je kako se oni kontrolišu kada izađu iz zatvora. Njima je zabranjeno da posećuju mesta gde se okupljaju maloletnici, moraju da obaveste poverenika o promeni prebivališta, kao i da se njemu i policiji javljaju najkasnije do 15. u mesecu. Sve je to bez većeg nadzora - navodi Jurić, koji smatra da bi i nedavno osuđeni glumac trebalo da se nađe u registru.

-Goran Jevtić treba da bude u registru pedofila ukoliko je pravosnažno optužen. Vrlo je simptomatično što su kazne za pedofile na zakonskom minimumu. Fondacija će uskoro sprovesti istraživanja, kada ćemo javnosti predočiti koliko je bilo presuda za tu vrstu prestupnika i na koje su kazne osuđeni - najavio je Jurić.

Pedofila sve više

Pripadnici grupe „Stoppedofilijisp“ gotovo svakodnevno otkrivaju pedofile, koji su nakon njihovih objava često izloženi samo javnom linču. Broj prestupnika koje lovci na predatore „upecaju“ na društvenim mrežama popriličan je i uglavnom ne stanu pred lice pravde.

Goran Jevtić 

*Goran Jevtić / FOTO: Alo / Marko Metlas

-Osnovni cilj je da se na manijake upozore prvenstveno deca i roditelji, kako bi mogli da se zaštite - navode iz te grupe, koja deluje širom Balkana i u svojim redovima ima desetak operativaca.

Javnost je neprijatno iznenadila objava sa njihove stranice koju je „Alo!“ preneo u sredu, u kojoj je dvadesetdevetogodišnji Goran Milosavljević, navodno iz Zaječara, slao lascivne poruke osobi koja se predstavila kao devojčica od 12 godina.

(BalkansPress / Izvor: Alo.rs)

Scroll to top