BalkansPress

Dobro došli!

KRALjEVO – U minulih petnaestak dana u pomoravskom selu Stubal nadomak Kraljeva čak 24 meštana obolelo je od tularemije, retke endemske infektivne bolesti koja se na ljude prenosi uglavnom sa glodara, šumskih životinja ili krpelja.

Pretpostavlja se da je došlo do upadanja zaraženih glodara u lokalni vodovod koji koristi oko 80 od ukupno 400 domaćinstava u ovom selu. Četiri pacijenta kod kojih je ustanovljena ova bolest zbrinuto je na Infektivnom odeljenju Opšte bolnice „Studenica“ u Kraljevu, dok ostali terapiju primaju ambulantno ili se oporavljaju na kućnom lečenju.

 

- Svi su stabilnog zdravstvenog stanja, imaju zapaljenje grla sa regionalnim limfadenitisom i nemaju temperaturu. Niko od njih niti je bio, niti je trenutno životno ugrožen – kaže dr Milan Parezanović, načelnik ovog Odeljenja kraljevačke bolnice.

*Aleksandar Macan direktor Zavoda za javno zdravlje u Kraljevu

Stručnjaci ovdašnjeg Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) nakon epidemioloških analiza potvrđuju da se radi o neuobičajenom broju obolelih ljudi sa istim simptomima i kliničkom slikom, što ukazuje da je u pitanju bolest infektivnog tipa.

 

- Radi o tularemiji, retkoj endemskoj bolesti koja se javlja u određenim područjima. Registrovana je i u Srbiji, ali se sada prvi put pojavila na teritoriji Kraljeva. Bakterija se prenosi glodarima ili šumskim životinjama i ne može da se prenese sa obolelog na zdravog čoveka. Voda je slab medijum, ali može biti pogodan u slučaju da nije dzeinfikovana hlornim preparatima, kao što je najverovatnije slučaj u ovom seoskom vodovodu koji nije sanitarno zaštićen – kaže dr Aleksandar Macan, direktor ZZJZ u Kraljevu.

*Obezbeđene cisterene za vodosnabdevanje stanovnika u selu Stubal

Prema njegovim rečima, ovu bolest karakteriše povišena temperatura i do 40 stepeni, otok limfnih žlezda, ali ona ne daje dramatičnu kliničku sliku.- Nema nikakvog razloga za paniku. Sa primenjenom terapijom streptomicina, garamicina ili ostalih aminoglikozina uspešno se leči – naglašava dr Macan. – Započeli smo asanaciju terena, naše ekipe obavljaju deretizaciju i dezinfekciju objekata u kojima su nastanjeni bolesnici. Pratimo situaciju, preduzete su sve neophodne mere i širenja bolesti neće biti.

*Postavljanje mamaca za glodare

PROČITAJTE: PALI SE CRVENI ALARM Srbija srlja u "zagrljaj" Rusije, a ovo bi mogle da budu POSLEDICE

*Selo Stubal

CISTERNE

U sklopu preduzetih sanitarno-higijenskih mera, do daljeg je potpuno zabranjena upotreba vode iz seoskog vodovoda, pa se meštani snabdevaju iz cisterni.

- Dok se mediji nisu sjatili u Stubal, mnogi žitelji sela nisu ni znali šta se dešava. Jeste neprijatna, ali nije alarmantna situacija. Ovo je svima opomena da seoski vodovodi moraju redovno da se kontrolišu i čiste kako ne bi postali izvori zaraze – rekao nam je jedan meštanin Stubla, dok njegove komšije uglavnom nisu bile raspoložene za razgovor.

(BalkansPress / Novosti.rs)

Scroll to top