Kako uspešno balansirati između karijere i porodice? Da li moramo da odaberemo jedno, a odreknemo se drugog? Da li je potrebno odustati (makar privremeno) od karijere kada dođu deca? Da li odustati od dece, odnosno „odložiti“ roditeljstvo dok ne ostvarite zavidnu karijeru? Sve je stvar ličnog izbora.

PROLITAJTE: NIKOLA (36) IMA MULTIPLA SKLEROZU, DRŽI BESPLATNE ČASOVE MATEMATIKE DECI BEZ RODITELJA: Ovo je njegova poruka!

KLJUČNA JE PODRŠKA

Ljudi mogu da imaju uspešnu i karijeru i porodicu, ako uspeju sve da izbalansiraju i da dobro organizuje vreme. Preduslov da imate uspešnu porodicu je u dobroj komunikaciji sa partnerom, dogovoru i podršci koju jedno drugom pružate. Osnovni uzroci neuspeha da se pomire karijera i porodica su izostanak podrške najbližih i osuda društva. Tu se postavlja i pitanje poslodavaca i kako oni gledaju na odsustva zbog bolesti dece, da li su fleksibilni i dozvoljavaju rad od kuće? Mnogo je pitanja i dilema kako uskladiti i jedno i drugo, ili izabrati jedno od ta dva, a ne trpeti osudu okoline.

 

Osobe koji još nemaju porodicu i decu osećaju snažne pritiske ne samo porodice, već prijatelja i društva uopšte i veoma često odgovaraju na brojna „dobronamerna“ pitanja - kada će zasnovati porodicu, kada će dobiti decu jer u našem društvu i dalje vlada stereotip da postoji određena životna dob kada treba da se završi fakultet, uda, oženi, dobiju deca, a kada treba da se gradi karijera. To je dodatni izvor stresa sa kojim se svakodnevno suočavaju i žene i muškarci. Ali, odluke kao i izbori su individualni i veoma je moguće biti uspešan i u karijeri i porodici, ali je, takođe, moguće izabrati jedno od ta dva i biti podjednako uspešan i zadovoljan svojim izborom. Najvažnije je da smo kao društvo svesni prava na izbor i da individualne izbore i odluke moramo prihvatati i poštovati i pustiti druge da žive kako oni žele i vole.

DA LI STE POD PRITISKOM

Na tematskoj večeri „Karijera vs. porodica“, psiholog i psihoterapeut Ivana Vukmirica Baćanović rekla je da na ravnotežu između karijere i porodice utiče mnogo faktora, od vrste zanimanja, radnog vremena, atmosfere na radnom mestu do (ne)razumevanja poslodavaca.

-Važno je da razlikujemo šta zavisi od nas, a šta od kompanije ili organizacije u kojoj radimo i objektivnih društvenih okolnosti zbog kojih mnogi moraju da pristanu na određene uslove. Nije isto ako živimo u zoni ekonomske sigurnosti ili nesigurnosti. Bilo bi licemerno ohrabrivati nekoga da se suprotstavi nadređenom ili kaže svoj stav, ako će zbog toga dobiti otkaz - navodi Vukmirica Baćanović.

*Vukmirica Baćanović / FOTO: Marko Risović

Žene su posebno pod pritiskom da budu i dobre majke i dobre supruge i upešne na poslu. Nekada je vrlo teško pomiriti sve uloge, pa se osećaju neuspešnima. Jedini recept za uspeh je, kako je rekla Vukmirica Baćanović, samokritičnost i pokušaj da se u razgovoru sa članovima porodice i prijateljima otkrije uzrok problema i pronađe rešenje.

 

IZ UGLA MUŠKARCA

Direktor Color Press Grupe Robert Čoban smatra da je za postizanje ravnoteže između porodičnog i privatnog života, pre svega, važno odrediti prioritete i ističe da sve treba da bude stvar ličnog izbora. ''Kad odredite prioriotete, da li je to karijera ili porodica, u skladu sa tim kreirate i svoj životi i trudite se da pronađete posao i radno mesto koje će vam omogućiti da to ostvarite što je više moguće'', rekao je Čoban.

*Radionica Karijera vs. porodica / FOTO: Marko Risović

On navodi da u tranzicionim i siromašnim društvima kao što je naše to nije uvek moguće, ali veruje da se, bez obzira na sve, uvek treba voditi sopstvenim izborom, a ne predrasudama ili onim što društvo i zajednica smatraju ispravnim. Čoban za sebe kaže da je pravi primer kako se privatni i poslovni život mogu uskladiti tako da ne trpe ni karijera, ni porodica.

-Imam sreću da se bavim poslom koji podrazumeva česta putovanja i javna dešavanja, a trudim se da u sve to uključim suprugu i decu kad god je moguće. Postigao sam balans koji za sada funkcioniše - istakao je Čoban.

(BalkansPress / Izvor: Telegraf.rs)

Scroll to top