INSTITUT za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" jedini u regionu radi operacije na srcu bez otvaranja grudne kosti - endoskopskom hirurgijom. To ih čini jedinom ustanovom u našem okruženju koja ima stručnjake koji su bili spremni da prihvate svetski trend smanjivanja operativne traume u kardiohirurgiji.

PROČITAJTE: SRPSKI LEKARI IZVELI NEVEROVATAN PODUHVAT! Bilo je sve spremno da se SPASU 4 ŽIVOTA, čak su angažovani i POLICIJSKI PRESRETAČI!

Docent dr Ivan Stojanović, načelnik Klinike za kardiohirurgiju Instututa "Dedinje", koji je 2011. godine izveo prvu endoskospku operaciju na srcu u Srbiji, kaže da se nada da će i ostali domaći centri ubrzo uvesti u prasku ovu vrstu operacija.

 

-Oporavak nakon endoskopske operacije na srcu je znatno brži - kaže dr Stojanović. - Smanjena trauma nosi manje bola i manji gubitak krvi. Pacijenti operisani ovom metodom napuštaju bolnicu najčešće četvrtog dana nakon operacije, a u roku od dve nedelje se vraćaju svakodnevnim aktivnostima.

U savremenoj kardiohirurgiji sve češće se grudna kost više ne otvara celom dužinom, već se samo delimično seče, čime se pravi znatno manji rez i trauma.

-Kod endoskopske kardiohirurgije uopšte nema sečenja grudne kosti, već se srcu pristupa kroz međurebarni prostor sa desne strane grudnog koša, kroz rez od svega pet do šest santimetara - kaže naš sagovornik. - Cela procedura se izvodi pomoću video-kamere - endoskopa, tako da hirurg koristeći posebno dizajnirane instrumente, operiše srce gledajući u monitor.

Pored minimalne traume, kako objašnjava dr Stojanović, hirurgu je osnovni cilj tokom ove procedure da se mitralni (levi) zalitak rekonstruiše, a ne da se zameni. Popravka odnosno rekonstrukcija mitralnog zalistka radi se bez ugradnje veštačkog materijala, a to znači i da pacijent ne mora doživotno da pije lekove protiv zgrušavanja krvi.

 

-Kombinacija endoskopske hirurgije uz rekonstrukciju zalistka je dobitna kombinacija koja pacijentu, ukoliko se operiše na vreme, obezbeđuje komfor kao da nikad nije ni bolovao od srca - kaže naš sagovornik.

Osim mitralnog zalistka, endoskopski se operiše i trikuspidni zalistak, atrijalni septalni defekt, kao i jednostavne urođene srčane mane i pojedini tumori srca. Po potrebi, ovim pristupom se izvode i zamene zalistaka.

Za ovu vrstu intervencije ne postoji posebna lista čekanja, a pacijenti dolaze na red za intervenciju u proseku za godinu dana u zavisnosti od zdravstvenog stanja.

BAJPAS

Docent Stojanović kaže da se u izvesnim slučajevima endoskopskim pristupom može uraditi i bajpas na srcu, uglavnom kada treba uraditi minimalna premošćavanja.

(BalkansPress / Izvor: Novosti.rs)

Scroll to top