Projekat “Jadar”, koji podrazumeva eksploataciju novog minerala jadarita, iz koga se dobijaju pre svega litijum i bor, “ide” dobrim ritmom.

Vidoje Petrović, gradonačelnik Loznice, u čijoj okolini je jedno od tri najveća nalazišta jadarita na svetu, kaže da se prostorni planovi i planska karta grada već uveliko prilagođavaju potrebama budućeg rudnika i farbike za preradu litijuma.

PROČITAJTE: POKAZALI REZULTATI ISTRAGE: Iz RTB "Bor" za tri godine "isparilo" 243 kilograma zlata!

“Cilj nam je da, pored poluproizvoda, imamo i gotov proizvod, što bi angažovalo još veći broj građana i, indirektno, privredna društva, a to bi se sigurno odrazilo na život ljudi ne samo ovog kraja, već i cele Srbije”, kaže Petrović i dodaje da lokalna zajednica očekuje početak eksploatacija jadarita u naredne dve, tri godine.

“Projekat ”Jadar”, koji podrazumeva eksploataciju novog minerala jadarita prevazilazi okvire ovog dela Srbije”, tvrdi Petrović, uveren da će taj “projekat veka” dugoročno posmatrano biti snažan zamajac i razvoja Srbije i učestvovati u rastu BDP na nivou cele zemlje.

 

Gradonačelnik Loznice podseća da je i predsednik Republike u Davosu govorio o značaju ovog projekta.

“Uz eksploataciju minerala, očekujemo i proizvodnju litijumskih baterija. Videćemo da li će se ići na to da u Loznicu ili u ovaj deo Srbije dođu investitori iz automobilskog sektora, koji bi proizvodili automobile i mašne, koje bi imale pogon na litjiumske baterije”, objašnjava on. 

U slivu Jadra na obroncima Cera, kako je precizirao, nalazi se jedno od tri najveća nalažišta Jadarita u svetu, uz ona u Čileu i Argentini.

PROČITAJTE: KO ĆE PROFITIRATI OD OVOG RESURSA Pronađen mineral koji postoji samo u zapadnoj Srbiji, i to 136 miliona tona!

Međunarodna rudarsko-metalska grupacija Rio Tinto do sada je uložila više od 130 miliona dolara u razvoj projekta “Jadar”, a, ukoliko investicija bude odobrena, planirana izgradnja mogla bi da počne 2021. godine.

Rezerve jadarita u nalazištu kod Loznice procenjene su na 136 miliona tona.

Dosadašnja istraživanja kompanije Rio Tinto potvrdila su da loznički kraj može da pokrije 10 odsto svetskih potreba za litijumom koji je sadržan u novom mineralu “jadaritu”.

“Kada sam video mineral zamalo sam pao sa stolice”, izjavio je Stenli.

 

Projekat “Jadar” podrazumeva i otvaranje rudnika tog retkog minerala. Odluka o tome biće doneta 2020. Nadlezni uporedo se tim projektom razvijaju i tehnologije za fabriku za njegovu preradu.

Jadarit je otkriven tek 2004. godine, u okviru terenskih radova, a 2007. priznat je kao novi mineral.

Sastav tog kriptonita otkrio je minerolog Kris Stenli, koji je sa stručnjacima iz Kanade proučavao materijal koji je stigao u London iz lozničkog rudnika.

“Kada sam video mineral zamalo sam pao sa stolice”, izjavio je tada Stenli.

PROČITAJTE: AUSTRIJA TRAŽI NOVE RADNIKE u 45 OBLASTI: Da bi se Srbi ZAPOSLILI, ovo su USLOVI koje moraju da ISPUNE!

aj, inače najlakši, metal na planeti ima široku lepezu primene u izradi proizvoda, od kojih se izdvajaju baterije za hibridna i vozila na električni pogon.

Litijum se koristi u proizvodnji baterija koje napajaju vozila, računare, mobilne telefone i industrijske sisteme, kao i legura za avio industriju. Taj mineral ima široku primenu i u raketnoj industriji.

“Rio Tinto” planira da konačnu investicionu odluku o početku gradnje rudnika i postrojenja za preradu donese 2020. Ako se projekat nastavi, gradnja može početi iste godine, a prva proizvodnja, zasnovana na novoj tehnologiji obrade jadarita koju kompanija razvija, započela bi 2023. godine, navodi Rio Tinto.

(BalkansPress / Tanjug)

Scroll to top