Tim doktora uspeo da složenim hirurškim zahvatom spase ručni zglob zahvaćen agresivnim tumorom. Ova zahtevna operacija dosad izvođena uglavnom u velikim kliničkim centrima.

Na Ortopediji Opšte bolnice u Valjevu presađena je manja kost potkolenice na podlakticu koja je bila zahvaćena tumorom. Time je veoma mladom pacijentu sačuvan zglob šake i omogućeno ozdravljenje.

Ovo je, inače, jedan od prvih ovakvih zahvata koji je urađen van kliničkih centara. Neuobičajenu hiruršku intervenciju izveli su dr Aleksandar Vukićević, načelnik Ortopedije Opšte bolnice u Valjevu, i dr Aleksandar Đorđević, supspecijalista ortopedske onkologije.

- Zahvaljujući dugogodišnjoj uspešnoj saradnji sa Institutom za ortopedsko-hirurške bolesti "Banjica", mogli smo da u našoj ustanovi obavimo ovakvu vrstu operacija - kaže dr Aleksandar Vukićević. - Veoma je bitan kvalitetan zajednički rad ortopedije, patologije i anestezije valjevske bolnice, kako bi se izveo ovaj medicinski značajan i zanimljiv zahvat.

 

Prema rečima dr Aleksandra Đorđevića, ovakve hirurške intervencije podstrek su razvoju medicine u Srbiji, ali i dokaz da postoje ustanove koje mogu pacijentima da omoguće izlečenje. Ovakve operacije, ističe, nemaju alternativu.

- U ovom slučaju u pitanju je bio agresivni tumor ručnog zgloba i rekonstrukcija je bila veoma komplikovana - ističe dr Đorđević. - Radi se o mladom čoveku, a intervencija će sačuvati njegovu životnu i profesionalnu budućnost. Nadamo se da će operacija biti uspešna, jer u ortopediji postoperativni tok zahteva vreme da bi se postigla potpuna funkcionalnost. U ortopediji se taj period meri godinama.

PROČITAJTE: Ovo je najsmrtonosniji ženski kancer: OVE simptome ne ignorišite!

STANDARD

- Dugogodišnja saradnja ustanova omogućava da osvajamo nove hirurške metode - kaže dr Zoran Đurić, v. d. direktora Opšte bolnice Valjevo. - Na Ortopediji trenutno radi nekoliko mlađih lekara i nadam se da će oni u budućnosti doprineti da ovakvi zahvati postanu standard u valjevskoj bolnici.

(BalkansPress / Izvor: Novosti.rs)

Scroll to top