BalkansPress

Dobro došli!

Građani nisu upoznati sa svojim pravima.

Iako deca u Srbiji koja imaju problem sa vidom mogu potpuno besplatno da dobiju naočare, roditelji daju na hiljade dinara za ovo medicinsko pomagalo. Razlog je to što lekari ćute o tome da zdravstveno osiguranje pokriva nabavku naočara za vid za najmlađe.

I pored toga što zakon kaže da je lekar u Srbiji u obavezi da informiše pacijente o svim neophodnim medicinsko-tehničkim pomagalima koje pokriva zdravstveno osiguranje, oni se toga ne pridržavaju.

To najbolje zna i Marija J. (41) sa Voždovca, koju lekar nije upoznao sa tim da njena dvanaestogodišnja ćerka ima pravo na besplatne dioptrijske naočare.

 

-Ćerku koja se požalila na slabovidost odvela sam kod oftalmologa u dom zdravlja, a doktorka joj je ustanovila  dioptriju i prepisala joj nošenje naočara. Osim toga nije rekla ni jednu jedinu reč o tome da postoji mogućnost da dobijemo besplatne naočare preko RFZO, iako je o tome morala da me informiše. To sam saznala nekoliko dana od odlaska na pregled, i to od komšinice kad sam joj rekla da sam za ćerkine naočare dala 4.000 dinara - kaže za „Alo!“ Marija J.

Ona ističe da za to nema opravdanja i da je posredi nemarnost i bezobrazluk.

PROČITAJTE: LEPE VESTI ZA GRAĐANE SRBIJE: Od besplatnih akcija stiže još novca

-Ona je dete, sigurno ćemo menjati naočare u nekom trenutku. Šta oni misle, da neko ima para za bacanje?! Stvarno nema smisla - dodaje naša sagovornica.

Iz Republičkog zdravstvenog osiguranja navode da slučaj naše čitateljke nije usamljen i ističu da su dobili na desetine pritužbi građana na nesavesne lekare koji ne informišu pacijente o olakšicama, već ih upućuju u  privatne optičarske radnje.

-Deca ne plaćaju participaciju uopšte, pa tako ni participaciju za naočare. RFZO propisuje indikacije za propisivanje naočara, a oftalmolog utvrđuje da li su one ispunjene i ukoliko jesu, prepisuje pomagala. Ako osiguranik želi naočare većeg standarda od propisanog, može ih dobiti uz doplatu iz sopstvenih sredstava. Najviši iznos naknade koju obezbeđuje RFZO za ram za naočare je 300 dinara, a za plastična stakla po komadu od 300 do 420 dinara - kažu iz RFZO.

 

Kako do besplatnih naočara za dete?

Detetu koje ima postavljenu dijagnozu kratkovidosti, dalekovidosti ili astigmatizma, bez obzira na dioptriju na jednom ili oba oka, naočare propisuje oftalmolog na obrascu za propisivanje, održavanje i remont pomagala. Na osnovu popunjenog obrasca i izveštaja oftalmologa, matična filijala RFZO overava obrazac.

U BROJKAMA

41.436 dece i odraslih ostvarilo je pravo na naočare preko RFZO

Činjenice

-dečji ram za naočare - od 1.700 dinara

-stakla - od 1.300 dinara

-stakla sa antirefleksom - od 2.300 dinara

(BalkansPress / Izvor: Alo.rs)

Scroll to top