BalkansPress

Dobro došli!

Srpska lista zatražila je od Ambasade Nemačke u Prištini da obustavi finansiranje obnove Crkve Svetog Nikole u Novom Brdu na Kosovu i Metohiji, jer se, pod maskom rekonstrukcije, ova pravoslavna svetinja "pretvara" u rimokatolički hram.

Predstavnici Srpske liste saopštili su da su razočarani činjnicom da nemačka ambasada finansira projekat kojim Priština nastoji da pokatoliči pravoslavnu crkvu:

- Reč je o primeru verske netolerancije albanskog rukovodstva na Kosovu. Pokušaji da se, nakon proterivanja Srba sa KiM, zatru i tragovi srpskog postojanja kroz falsifikovanje istorije i otimanje srpske kulturne baštine su apsolutno sramni, opasni i zahtevaju najhitniju reakciju svih nadležnih međunarodnih institucija. Budućnost koja se gradi na lažima i prevari ne može biti svetla i plodotvorna. Na srpskim svetinjama su otvorena vrata za sve dobronamerne posetioce, ali je negiranje ili preotimanje našeg kulturnog identiteta nedopustivo.

 

Predsednik vlade u Prištini Ramuš Haradinaj nedavno je objavio fotografiju sa lokaliteta na kojem su ostaci bogomolje, a koji je posetio sa ambasadorom Nemačke u Prištini Kristijanom Heltom. Ova srednjovekovna crkva, međutim, tendenciozno se naziva Artanskom katedralom, čime se čak izbegava i korišćenje zvanično toponima Novo Brdo. Čak se u najavi događaja koju je objavila nemačka ambasada navodi da je katedrala prvenstveno izgrađena kao katolička crkva.

PROČITAJTE: NOVA PROVOKACIJA ILI BEZOBRAZLUK: Vljora Čitaku napisala da je tvrđava kralja Milutina na Novom Brdu albanska

*Prisvajaju i Visoke Dečane

PROČITAJTE: Filip David šokirao Srbiju izjavom: KOSOVO NIJE SRBIJA, NITI ĆE TO VIŠE IKADA BITI, u Prištini mu aplaudiraju

Zbog ovoga je reagovala i Eparhija raško-prizrenska, koja je zatražila da se konzervacija vrati u okvire zakona i zaustavi menjanje istorijskih činjenica.

Falsifikovanje istorije Novog Brda i tamošnje crkve, pod maskom brige o kulturnom nasleđu, samo je deo nastojanja prištinskih vlasti da ispišu novu istoriju KiM, pretvarajući srpsko nasleđe u "kosovsko" i albansko.

 

- Da bi se opravdala "nova kosovska realnost", neophodno je ubrzano promeniti istoriju, uništiti i prisvojiti materijalnu kulturu - kaže Živojin Rakočević, novinar i direktor Doma kulture u Gračanici. - To se radi kao da su Srbi davno nestali narod i da su Albanci "prirodni" baštinici njihovih najvažnijih kulturnih i duhovnih ostvarenja. Razvijena je svest o nepostojanju Srba zajedno sa potrebom da se sakrije zločin proterivanja stanovništva, uništavanja i zatiranja oko 150 crkava i manastira.

Svojevremeno, prištinska vlada štampala je pamflete o "istorijskom nasleđu Kosova", u kojima se govori o manastirima "vizantijsko-kosovarskog stila" u kojima su se molili "kosovarsko-albanski hrišćani". Pokušali su i da Dečane, Gračanicu i Pećku patrijaršiju, koji su upisani na Uneskovu listu svetske baštine, preimenuju u "kosovske kulturne spomenike".

 

- Reč je o čudnom spoju plemenske etničke svesti i američkog modela državne nacije. Savršeni zakoni koji sistematski uništvaju druge i slabije, zato su se Srbi gotovo sabili oko svojih najvažnijih svetinja. Tako je po dubini ostao prazan prostor, stotine i hiljade crkva, starih gradova, grobalja i spomenika koji se - dvadeset godina - ruše, prekopavaju i odnose. Sada je red došao da se preuzmu ključni spomenici i simboli, a Novo Brdo je prvi praktični primer te strategije. Srpska duša je zarobljena u albanskom telu, to je nerešivi problem i za jedne i za druge - šta god da uradite, ubijate sebe i druge. Novo Brdo je pokušaj ubistva grada i hrama, dva najvažnija simbola srpskog opstanaka na KiM - kaže Rakočević. 

*Foto N. Ilić / Živojin Rakočević

PROČITAJTE: HARADINAJ PORUČUJE: Tema podele Kosova više ne postoji; Nije taksa smetnja za dijalog, već nespremnost Srbije da ga nastavi

NEMANjIĆI POSTALI NIMANI

U svojim nastojanjima predstavnici Prištine idu do apsurda da srpsku dinastiju Nemanjić "pretvaraju" u albansku lozu Nimani ili da tvrde da je Miloš Obilić bio albanski vitez koji je ubio turskog sultana. U pamfletima, pa i u udžbenicima, negira se ne samo prisustvo srpske kulture, koja se pripisuje Vizantiji ili Albancima, već i postojanje Srba na KiM, koji se opisuju kao osvajači koji su tlačili "autohtone" Albance.

Scroll to top