BalkansPress

Dobro došli!

Milica Pendić (25), porodilja koja sumnja da su joj u Kragujevcu još pre porođaja tipovali bebu za krađu, presretnuta je danas nakon što se vraćala sa skidanja konaca posle carskog reza, na koje je poslata iz Dečje klinike u Tiršovoj u GAK u Višegradskoj.

PROČITAJTE: ZAPLAKAĆE I NAJTVRĐI Srđana su vezali za drvo, izvadili mu oko, sekli uši i nos, a onda su uzeli KUKU ZA MESO

Po izjavi koja je dala policiji, a koju nam je potvrdio član vladine komisije za ispitivanje sumnji na nestanak dece u Srbiji Radiša Pavlović, uhvaćena je za usta, odvučena u žbunje i udarena ručkom pištolja prilikom čega je zadobila čvorugu na potiljku. Porodilja je posle napada prevezena u Urgentni centar gde trenutno čeka skener glave.

 

Kako nam je Pavlović još rekao porodilji je napadač takođe pretio smrću rečima „sledeći put će metak direktno u glavu, mani se tih tvojih pričica po medijima“. Na licu mesta i dalje je policija.

Kada se osvestila ušla je u kapelicu u Deligradskoj i pozvala Pavlovića i zamenika predsednika Udruženja za istinu i pravdu o bebama Milanku Momčilović, koji su jutros na „Pinku“ pričali o ovom slučaju.

*Radiša Pavlović pokazuje mesto gde je Milica napadnuta

OVO JE NJENA PRIČA

Odahnila sam i obradovala se rođenju sina, tek kada smo u utorak zajedno primljeni na Dečju kliniku u Tiršovoj. Prethodnih dana, od njegovog rođenja, 30. jula, u Kliničkom centru u Kragujevcu, prošla sam kroz pakao. Zbog ponašanja jedne radnice Centra za socijalni rad u Gornjem Milanovcu i lekarke u KC Kragujevac, sumnjala sam da mi je dete "tipovano" za otmicu.

PROČITAJTE: MILION EVRA U TORBI "LUJ VITON": Šok snimak otkrio kako je Boki 13 reketirao biznismene (FOTO, VIDEO)

 

Ovo je juče za "Novosti" ispričala Milica Pendić (25) iz Vrnčana kod Gornjeg Milanovca, koja je sa bebom i dalje u Tiršovoj. Njenom sinu predstoji manja hirurška intervencija, ali, kako kaže, veruje da je sada u sigurnim rukama i da razloga za strepnju i strah više nema.

- Sve je počelo u februaru kada je moj suprug Dragan, koji je od mene stariji 39 godina, anonimno prijavljen za nasilje u porodici - priča Milica. - To smo negirali u izjavama koje smo tim povodom dali nadležnima, ali je radnica Centra u Milanovcu nastavila da kontaktira sa mnom. Kada je saznala da sam u drugom stanju, od trećeg meseca trudnoće, zahtevala je da joj donosim izveštaje posle svake kontrole i ginekološkog pregleda. To sam i činila, ne znajući da je to potpuno nezakonito i da ona za to nema nikakvo zvanično, službeno rešenje.

 Majka videla bebu posle pet dana

*Majka videla bebu posle pet dana

Kada je došlo vreme za porođaj, zbog kardiovaskularnih problema koje Milica ima, lekari u Gornjem Milanovcu i Čačku odbili su da je porode. Carskim rezom, porodila se u Kliničkom centru u Kragujevcu. Posle porođaja je, tvrdi, započela njena agonija.

- Kada sam se probudila i zatražila da vidim sina, doktorka mi je rekla da je u inkubatoru, na kiseoniku, i da mora da ostane na neonatologiji. Tvrdila je i da nemam prava da ga vidim, jer joj je radnica Centra za socijalni rad iz Gornjeg Milanovca dala usmeni nalog da ne mogu da vidim dete, niti da ga iznesem iz bolnice - priča Milica. - Ni narednih pet dana, koliko sam bila u bolnici, niko od osoblja nije mi dozvolio da vidim dete, a svi su se pozivali na taj usmeni nalog socijalne radnice iz Milanovca. Petog dana otpuštena sam iz bolnice ne videvši sina.

*Milica i Dragan Pendić

Očajna, naša sagovornica je, kako kaže, sa suprugom odlučila da se u nedelju 4. avgusta za pomoć i hitnu reakciju obrati Radiši Pavloviću, članu vladine komisije za ispitivanje sumnji na nestanak dece u Srbiji. Već sutradan je usledio sastanak Pendića i Pavlovića sa direktorom i radnicom Centra za socijalni rad u Gornjem Milanovcu, koja je prethodnih meseci kontaktirala sa našom sagovornicom i od nje tražila medicinsku dokumentaciju o trudnoći.

- Na sastanku sam direktoru rekao da je, ukoliko ne postoji rešenje o postupanju ili o tome da je Milica lišena prava na roditeljstvo, njihova radnica vršila nezakonito tutorstvo i nadzor nad Milicom Pendić - kaže Pavlović. - Takvo rešenje, naravno, nije postojalo. Direktor je zato odmah uputio zvaničan dopis KC Kragujevac da Milica nije lišena roditeljskog prava. Tek posle tog sastanka Milica je otišla u Kragujevac i prvi put videla sina. Zbog svega što se dešavalo imamo razloga da verujemo da je dete "tipovano" za usvajanje u inostranstvu.

 

Na to, kako tvrdi Pavlović, navodi najpre ponašanje radnice Centra u Milanovcu i lekarke u Kragujevcu, potom i tvrdnje da je dete bolesnije nego što jeste.

- U Tiršovoj smo saznali da je dete nepotrebno bilo u inkubatoru i na kiseoniku i da je odmah trebalo da bude upućeno u ovu ustanovu - tvrdi Pavlović. - Nažalost, naša deca sa oboljenjima lako mogu da budu usvojena u inostranstvu, pa to otvara mogućnost za različite visokoprofitne zakulisne radnje, što je, kako verujemo, bio pokušaj u slučaju Pendića.

Kako najavljuju Milica i Dragan Pendić, uskoro će podneti krivične prijave protiv svih aktera ovog slučaja.

*Centar za socijalni rad u Gornjem Milanovcu Foto I. Marinković

DANAS SASTANAK U MINISTARSTVU

Danas u 12 časova u Ministarstvu za rad i socijalna pitanja, održaće se sastanak o ovom slučaju - kaže Aleksandar Jevtović, direktor Centra za socijalni rad u Gornjem Milanovcu. - U ponedeljak smo dopisom Ministarstvo ukratko obavestili o celom slučaju i zatražili mišljenje i sastanak u vezi sa radom sa porodicom Pendić koji traje od februara. Ako se dokaže da je bilo koji radnik Centra učinio propuste u radu, preduzećemo mere predviđene zakonom.

PROČITAJTE: ŠTA ĆE BITI S PENZIJAMA Sve duže radimo, a mogao bi da nas zadesi neki od DVA SCENARIJA i oba zabrinjavaju

MILICA USVOJENO DETE

U kontaktu sa Radišom Pavlovićem sam odranije, jer sam i ja usvojeno dete - kaže Milica Pendić. - Znala sam da sam usvojena, ali sam bila nezadovoljna ponašanjem usvojitelja pa sam htela da saznam ko su mi roditelji. Nikada, međutim, nisam uspela da uđem u svoj dosije pod izgovorom da mi je za to potreban sudski nalog. Zato sam se obratila vladinoj komisiji, i sada očekujem rasvetljavanje i mog slučaja.

 

(BalkansPress / Novosti.rs)

Scroll to top