BalkansPress

Dobro došli!

U Srbiji se pojavila afrička kuga svinja i to u okolini Mladenovca, a to su potvrdili rezultati laboratorije iz Madrida, izjavio je danas ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i naglasio da su preduzete sve preventivne mere za sprečavanje širenja tog virusa. 

Precizirao je da se taj virus, za koji ne postoji vakcina kao preventiva, pojavio na tri tačke u tri sela u okolini Mladenovca i da je danas doneto rešenje o proglašenju zaraženog područja oko Mladenovca u poluprečniku od tri kilometra. 

PROČITAJTE: ŽENA IZ JAGODINE KRENULA AVIONOM ZA BEČ: Kada su CARINICI otkrili šta je pokušala da PRENESE, zamalo su se SRUŠILI

Naveo je da je Naučni institut za veteranarstvo iz Beograda utvrdio žarište u selu Rabrovac, te da su na osnovu toga pre 15 dana, kada se pojavila sumnja, preduzeti svi dalji koraci i preventivne mere. 

"Nažalost, posle dve godine koliko smo borili da afrička kuga svinja ne dođe u Srbiju, sada mogu da povtrvdim da mi, na osnovu rezultata laboratorije iz Madrida, imamo potvrđenu afričku kugu svinja na tri tačke u tri sela u okolini Mladenovca", rekao je Nedimović za Tanjug. 

 

Objasnio je da virus afričke kuge svinja napada isključio svinje i divlje svinje, da nema opasnosti za ljude. 

"Ljudi mogu da jedu svinjsko meso. Jedino je virus opasan za populaciju svinja i divljih svinja. Ne postoji vakcina protiv afričke kuge svinja. To je ozbiljan problem pre svega po celu industriju svinjarstva", rekao je ministar. 

Naglasio je da su preduzete sve preventivne mere kako ne bi došlo do širenja zaraze, te da je obavljena eutanazija svinja na mestima gde je potvrđeno prisustvo virusa i da je država nadokadila štetu što će, dodaje, činiti i nadalje. 

PROČITAJTE: PRAVOSLAVNA BRAĆA! Srpkinji se RAZBOLELO DETE na letovanju u Grčkoj: Iznenadilo ih je ono što im je lekar rekao

Ministar je rekao da će biti zabranjeno držanje svinja na otvorenom kako ne bi došlo do prenošenja zaraze. 

"Ono što se desilo na prostoru Mladenovca je jedan mikro slučaj", rekao je Nedimović i naglasio da je sada preventiva najvažnija. 

Pripremljena su, kaže, i jasna uputstva za uzgajivače svinja, lovce, obaveštenja na graničnim prelazima. 

Naglasio je da svaki slučaj ili sumnju treba prijaviti veterinaru ili veterinarskom inspektoru.

 

"U Srbiji smo 2018. imali oko 2,8 miliona svinja na 52.000 gazdinastava. Jako je važno da sada one prostore koji imaju najveći broj svinja uspemo da u sigurnosnom smislu sačuvamo od pojave virusa. Tu mislim na prostor Srema, Mačve, Svernobačkog i Zapadno bačkog okruga i ostale", rekao je Nedimović. 

Na pitanje hoće li biti ugrožen izvoz svinjskog mesa iz Srbije, ministar kaže da kad postoji sumnja ili kada je proglašeno zaraženo područje automatski zemlje prestaju da uvoze svinjsko meso, ali i navodi da je ta mera privremenog karaktera.

"Mi smo doneli danas odluku, potpisao sam naredbu da uvodimo princip regionalizacije u Srbiji. To znači da samo iz prostora koji je zaražen nema trgovine, svi ostali prostori gde nema virusa su slobodni za trgovinu", rekao je Nedimović. 

PROČITAJTE: MOM SINU JE SADA NAJTEŽE, NIJE U REDU DA TAKO PIŠETE O NJEMU! Majka vozača BMW-a smrti, osumnjičenog da je ubio četvoro mladih kod Ljiga

Dodao je da ćemo posle ove naredne i monitoringa koji će trajati oko 40 dana moći nesmetano da izvozimo na prostor EU i u druge države, a u skladu sa instrukcijama Svetske organziacije za zdravlje životinja.

Nedimović je rekao da se afrička kuga svinja pojavila još pre dve godine u Bugarskoj, Rumuniji, Madjarskoj, Poljskoj, Češkoj, čitavoj istočnoj Evropi, te da je bilo samo pitanje vremena kada će se ona pojaviti, a ne da li će se uopšte pojaviti i u Srbiji.

Scroll to top