BalkansPress

Dobro došli!

Premijer Luksemburga Gzavije Betel i njegov suprug arhitekta Gotje Destenej ugostili su juče u gradu Luksemburgu srpsku premijerku Anu Brnabić i njenu partnerku doktorku Milicu Đorđević.

PROČITAJTE: KO JE SLEDEĆI PREMIJER SRBIJE?! Na mestu predsednika Vlade ovaj čovek bi mogao da nasledi Anu Brnabić!

 

Betel, prvi gej predsednik ove bogate države na zapadu Evrope, obajvio je juče na Tviteru fotografije tog susreta.

-Sutra ću zvanično primiti srpsku premijerku, a večeras Gotje Destenej i ja rado pozdravljamo naše prijatelje Anu Brnabić i Milicu i zajedno obilazimo grad Luksemburg - napisao je Betel juče.

Betel i njegov suprug boravili su u Beogradu u zvaničnoj poseti u maju ove godine. Šta je premijer Luksemburga rekao u intervjuu za "Blic" uoči posete srpskoj prestonici pročitajte u posebnoj vesti.

Prvi gej premijer Luksmburga

Betel je prvi premijer Luksemburga koji je otvoreno priznao da je homoseksualac. Trenutno služi drugi mandat u vladi, što je prvi put u svetu da je premijer koji je otvoreno priznao da je gej bude ponovo izabran.

U vreme njegove prve vlade, omogućeni su istopolni brakovi od 1. januara 2015. godine. Sam Betel venčao se sa svojim izabranikom 15. maja 2015. godine, nakon što je arhitekta zaprosio Betela godinu dana ranije.

 

Od 2017. godine, na dužnosti širom sveta su tek tri gej premijera - Leo Varadkar u Irskoj, Gzavije Betel u Luksemburgu i Ana Brnabić u Srbiji.

Plan posete

Inače, zvančan deo dvodnevne posete Ane Brnabić počinje danas kada će, prema najavama iz srpske vlade, Betel srpskoj koleginici upriličiti svečani doček sa vojnim počastima na Trgu Klerfonten u Luksemburgu. Teme razgovora dvoje premijera biće bilateralni odnosi, kao i evropske integracije i odnos između Evropske unije i Zapadnog Balkana.

Iz kabineta Ane Brnabić uoči posete saopšteno je da su za obe vlade prioriteti digitalizacija, obrazovanje, transformacija ekonomije u ekonomiju zasnovanu na inovacijama, znanju, nauci i kreativnosti, kao i euprava, kao najbolji način borbe protiv korupcije. Kancelarije za IT dve vlade već sarađuju, a Luksemburg pruža i finansijsku podršku.

Nakon sastanka s Betelom, srpska premijerka će govoriti na Ekonomskom forumu Srbija-Luksemburg, čiji je fokus digitalizacija i razmena iskustva u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija. Na forumu će govoriti i premijer Betel, kao i predsednik Privredne komore Luksemburga Lik Friden.

(BalkansPress / Izvor: Blic)

Scroll to top