BalkansPress

Dobro došli!

Oko 599.000 zaposlenih u javnom sektoru dobiće povišice najkasnije do 5. decembra ove godine. Povećanje zarada koje se isplaćuju iz budžeta u proseku će iznositi iznad ekonomski opravdanog praga od oko šest odsto, a najveći rast do 15 procenata dobiće zaposleni u zdravstvu.

Praktično, odlukom Vlade biće uvećane novembarske zarade koje se isplaćuju u decembru. Zaposleni u javnom sektoru koji dobijaju zaradu u dva dela, tako prvo povećanje mogu videti na računima već u prvoj nedelji decembra.

 

"Plate u javnom sektoru biće povećane u većem procentu nego prošle godine kada je to povećanje iznosilo između sedam i 12 odsto", rekao je juče resorni ministar Siniša Mali.

A, najveće povećanje do 15 odsto, dobiće medicinski radnici, pre svega medicinske sestre i lekari. Praktično, medicinske sestre sa srednjom školom koje rade u domovima zdravlja, a čija je trenutna mesečna zarada, bez ikakvih dodataka 39.726 dinara, dobiće povišicu od 5.958 dinara. Oko 200 dinara više dobiće sestre koje rade na opštim bolničkim odeljenjima, dok će povećanje od 6.422 dinara pripasti sestrama sa srednjom školom a koje rade na odeljenjima intenzivne nege, kao i u operacionim salama , na onkologiji, u hitnoj pomoći, psihijatriji i na odeljenjima infektivnih bolesti.

Siniša Mali

*Siniša Mali / FOTO: O. BUNIĆ / RAS SRBIJA

Povišice će dobiti i vojnici, policajci, socijalni radnici, osoblje javne uprave... Kako saznajemo, o detaljnim procentima povećanja po sektorima u Vladi trenutno razgovaraju sa MMF. S tim u vezi, obe strane saglasne su da je ohrabruje suficit u budžetu koji je u avgustu iznosio 46,6 milijardi dinara.

Početkom ove godine zaposleni u javnom sektoru dobili su povećanje plate od sedam do 12 odsto. Najviše, 12 odsto pripalo je medicinskim sestrama i stomatološkim tehničarima, što je u proseku bilo uvećanje za oko 4.000 dinara, dok su lekari i stomatolozi dobili povišicu od 10 odsto. Zaposleni u policiji, vojsci, prosveti i socijalnoj zaštiti pripalo je povećanje od devet procenata, a službenicima Poreske i Uprave carina 8,5 procenata. Ostalim zaposlenima u javnom sektoru država je uvećala zarade za sedam odsto. Administracija i državna uprava gotovo da su uvek bili na začelju povišica.

Veću platu za pet odsto od januara ove godine dobili su i svi zaposleni u javnim preduzećima, a isto povećanje ukupno oko 83.000 zaposlenih u javnim preduzećima dobiće i naredne godine.

Najviše zdravstvenih radnika

U javnom sektoru u Srbiji je u drugom kvartalu ove godine bilo 599.668 zaposlenih, što je 7.429 manje u odnosu na isti period 2018, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

 

Najviše zaposlenih je u zdravstvenom i sistemu socijalne zaštite – 149.037, a njih je za 745 manje nego pre godinu dana. U javnim preduzećima ima 83.484 ljudi, i manje ih je za oko 4.000.

Prosečna zarada u javnom sektoru 56.000 dinara

Prosečna plata u javnom sektoru, prema poslednjim zvaničnim podacima Ministarstva finansija iz decembra 2018. godine, iznosila je 56.431 dinara. Prosečna zarada u administraciji (na svim nivoima) istovremeno je bila 59.246 dinara, u obrazovanju i kulturi 53.163 dinara, a u zdravstvu i socijalnoj zaštiti 50.509. dinara. Od januara 2019. zarada u javnom sektoru prosečno je uvećana za sedam do 12 odsto, odnosno za 4.000 do oko 6.700 dinara.

PROČITAJTE: Povećanje penzija najkasnije do 1. januara, nekom 550, nekom 7.260 dinara

Sve penzije veće za 5 do 5,5 odsto

Oko 1. decembra ove godne svi penzioneri dobiće jednokratnu pomoć od po 5.000 dinara, a od 1. januara 2020. penzije će biti povećane između 5,1 i 5,5 odsto, u zavisnosti od takozavne “švajcarske formule” i rezultata na kraju godine.

(BalkansPress / Izvor: Blic.rs)

Scroll to top