BalkansPress

Dobro došli!

Kod lekara najčešće idemo tek kada nas nešto zaboli i kada sami zaključimo da nešto nije u redu.

Doc. dr Verica Jovanović, vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" kaže da se skrining pregledi obavljaju svuda u svetu kako bi se otkrila maligna bolest, pa tako i kod nas.

PROČITAJTE: U ovim situacijama morate sebi da budete na prvom mestu: Zbog ovih 10 stvari se nikad ne izvinjavajte!

Jovanovićeva ističe da će se pregledi obavljati na teritoriji cele Srbije i da će građani tri puta godišnje biti pozivani na njih.

 

Pacijenti koji se pozivaju su oni kod kojih nema nikakvih simptoma. Kada se u najranijim fazama bolest otkrije, u 80 odsto situacija ishod je pozitivan i očuva se kvalitet života.

Kod žena se obavljaju dve vrste skrininga – za rak grlića materice Papanikolau test jednom u tri godine (žene od 25 do 64 godine) i jednom u dve godine mamografija kojom se omogućava rano otkrivanje raka dojki (kod žena od 50 do 69 godina).

Drugi najzastupljeniji karcinom kod muškaraca je rak debelog creva i rektuma, zbog čega treba raditi test kojim se otkriva nevidljiva krv u stolici. Ukoliko se otkrije, radi se kolonoskopija, kojom se najčešće dijagnostikuju polipi koje treba ukloniti.

bolnica

*Bolnica Foto: Profimedia

Građani će na ove preglede biti pozivani pisanim putem i telefonom. Prema rasporedima u domovima zdravlja i bolnicama, biće pozivani svi građani, kako oni koji imaju osiguranje, tako i oni koji ga nemaju.

Kako bi se stekla slika o navikama i zdravlju stanovništva Srbije, od 5. oktobra počinje istraživanje koje sprovode Republički zavod za statisiku, Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje.

(BalkansPress / Izvor: RTS)

Scroll to top