Ekonomski fakultet u Beogradu trese ozbiljna afera! Profesorka Danica Popović osumnjičena je za plagiranje i zloupotrebu autorskih prava, zbog čega je protiv nje je pokrenut postupak pred Etičkom komisijom ovog fakulteta. Istim postupkom obuhvaćena je i njena asistentkinja Jelena Rašković.

PROČITAJTE: SVETSKI ELITNI LEKARI SE ZAPOSLILI U SRBIJI: Slovenac, Austrijanac i Nemac radiće najteže operacije na srcu

Njima se na teret stavlja da su prilikom izdavanja dopunjenog izdanja udžbenika za međunarodnu ekonomiju grubo zloupotrebile i plagirale prevod prof. dr Stojana Babića, koji je preminuo u septembru 2018.

 

Gruba zloupotreba

Naime, Etička komisija utvrdila je da se do prošle godine u okviru predmeta Međunarodna ekonomija koristio prevod istoimenog udžbenika autora Dominika Salvatorea, u čijem predgovoru je bilo navedeno da je prvih 11 poglavlja preveo Babić, a narednih 10 Popovićeva.

Dvoje profesora su i redaktori udžbenika. Međutim, početkom godine je objavljeno dopunjeno izdanje istog udžbenika, iz kog je izbačen Babić kao prevodilac i redaktor. Izostao je predgovor prevodioca, pa nedostaje informacija o tome koje su to delove prevele Popovićeva i Raškovićeva. Sve to ukazuje da je došlo do grube zloupotrebe prevoda preminulog Babića, što je okarakterisano kao plagijat.

(BalkansPress / Izvor: Kurir.rs)

Scroll to top