Trgovine u Crnoj Gori od ovog vikenda više neće raditi nedeljom, što je regulisano izmenama Zakona o unutrašnjoj trgovini u toj zemlji, kojim je jasno predviđeno da se trgovina na veliko i malo ne može obavljati nedeljom i praznicima.

PROČITAJTE: Po milion dinara supružnicima bez stambenog prostora: Moguće aplicirati sa samo jednom prijavom!

 

Domaći stručnjaci su ocenili da li bi ovakva mera bila dobrodošla i u Srbiji, te na koji način bi uticala na tržište trgovine.

Mišljenja su naime podeljena. 

Ekonomista Mlađen Kovačević recimo nije za zabranu rada nedeljom jer, kako kaže, treba poštovati slobodu odlučivanja investitora koji su uložili novac u našu zemlju.

- Nije lako opredeliti se sve zavisi od toga koji stil života Srbija želi da forsira i kome da ugodi. Ali, treba imati u vidu da ako neko investira u trgovinski lanac, nije u redu sprečavati ga da radi i nedeljom, pogotovo ako pritom pošteno plaća radnike - jasan je Kovačević.

Sa druge strane, ekonomista Miroslav Zdravković, urednik portala Makroekonomija.org, kaže da će se tek videti iskustva u susednoj Crnoj Gori, ali da bi svakako bilo odlično da se ista mera uvede i kod nas.

- Pre svega zato što, uz stanovnike Crne Gore, mi najviše vremena u Evropi radimo/provodimo na radu. Takođe, i gospod Bog je stvorio sedmicu da poslednji dan bude za odmor od šest napornih dana. Umesto "produžene subote" nedelja bi trebalo da bude praznik porodice, vere, prijateljstva, svih vrednosti koje su u modernoj brzini potisnute - smatra Zdravković.

 

Podržava neradnu nedelju i zato što bi se, kaže, smanjio opšti stres od "letećeg" vikenda.

- Živimo u proseku 5,3 godine kraće nego građani u EU i najveći deo te razlike može se objasniti bolestima srca, izazvanih stresom. Takođe, na taj način bi male porodične trgovine profitirale od naše zaboravnosti ukoliko nešto zaboravimo da kupimo subotom. Veliki trgovinski lanci su "ubili" mali preduzetnički sektor, pa ako je pre 12 do 15 godina na svakih 100 metara bila neka prodavnica ili trafika, sada je između dve trgovine udaljene na 500-1.000 metara pustoš - navodi Zdravković.

Ako ne poštujemo sebe, dodaje, neće nas ni drugi poštovati, te je i to po njemu još jedan razlog za neradnu nedelju.

- Beč je najpoželjniji grad za život u svetu i osim vremenski tačnog javnog prevoza odlikuje ga rad do pet sati popodne i "mirna nedelja". Odstupamo mi, Turci, Italijani... - zaključuje Zdravković.

Radnici u Srbiji su inače sa 42,8 radnih sati u poslednjem tromesečju 2018. bili u vrhu liste onih koji najviše rade u Evropi, dok su ispred nas bili Turska sa 45,1 sati i Crna Gora sa 44,1 sati.

Više vremena su radili u skraćenom radnom vremenu samo u Crnoj Gori (26,3) i to ispred Srbije (24,7).

U punom radnom vremenu ispred Srbije sa 43,8 sati bili su Turska (48,5), Crna Gora (44,9), Grčka (44,1) i Island (44,1).

(BalkansPress / Izvor: SrbijaDanas.com)

Scroll to top