Radnici beogradske Hitne pomoći, medicinski tehničar Zoran Stanković i vozač saniteta Milan Jovanović, protiv kojih je prošle godine pokrenuta istraga zbog sumnje da su tokom intervencija pljačkali stare i bolesne pacijente u njihovim domovima, osuđeni su na uslovne kazne zatvora, saznaje Kurir.

Uslovna osuda obojici je izrečena na osnovu sporazuma o priznanju krivice koji su sklopili s tužilaštvom, ali ona i dalje nije pravosnažna.

Čeka se odluka suda

- Na potezu je sud, koji bi narednih dana trebalo da otvori pretres i ispita sklopljeni sporazum. Ukoliko ga prihvati, uslovna osuda postaće pravosnažna - kazao je za Kurir dobro obavešten izvor.

On dodaje da Stanković osuđen zbog krađa kojima je oštećeno petoro osoba, a Jovanović za jednu.

- Tokom istrage otežavajuća okolnost je bila to što su pojedini svedoci u međuvremenu preminuli. Međutim, na kraju je ipak prikupljeno dovoljno dokaza na osnovu kojih su obojica osuđeni. Za krivična dela krađe u sudskoj praksi se izriču mahom uslovne osude, kada okrivljeni ranije nisu osuđivani ni krivično gonjeni, što je ovde bio slučaj - dodaje naš sagovornik.

 

Krađa burme

Podsetimo, drski i bezobzirni razbojnici, skriveni iza medicinskih uniformi, raskrinkani su početkom prošle godine, kada je jedna Beograđanka prijavila policiji da joj je iz stana nestao nakit.

- Žena je pozvala Hitnu pomoć jer je njenom suprugu pozlilo, ali je on uprkos lekarskoj pomoći preminuo. Posle nekoliko dana žena je primetila da joj fali zlatna burma koju je držala u stanu. U tom trenutku nije bila sigurna ko je mogao da stoji iza krađa, jer joj je u međuvremenu kroz kuću prošlo više ljudi zbog sahrane muža. Tek posle nekoliko nedelja iz policije je saznala da su tehničar i vozač Hitne pomoći osumnjičeni za više krađa na teritoriji Beograda, kao i da se mesecima nalaze pod prismotrom policije. Tada je klupko počelo da se odmotava - kazao je naš sagovornik.

Izgubili posao

ZAJEDNO KRALI, ZAJEDNO I OTPUŠTENI

Ubrzo nakon pokretanja istrage Stanković i Jovanović dobili su otkaz u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć, a njihovo rukovodstvo i kolege do danas su ostali šokirani da je neko iz njihovih redova bio sposoban za tako nešto. Stanković i Jovanović su gotovo uvek radili u istim smenama, pa su zajedno išli i na gotovo svaku intervenciju

(BalkansPress / Izvor: Kurir.rs)

Scroll to top