Nakon što je Telegraf.rs pisao o zagađenju vazduha u Beogradu, zbog kojeg je tokom tri dana, zaključno sa današnjim, stavljen na spisak deset najzagađenijih gradova u svetu, a tokom 20. oktobra i na neslavno prvo mesto, doktor hemijskih nauka iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Andrej Šoštarić ocenio je da situacija u glavnom gradu nije alarmantna.

PROČITAJTE: IZDATO ZDRAVSTVENO UPOZORENJE! Beograd je među DESET NAJZAGAĐENIJIH GRADOVA SVETA!

 

On nam je danas kazao da je tokom prethodnih deset dana zagađenost u vazduhu bila šarenolika - od dobrog, prihvatljivog, do zagađenog - te da je uzrok tome početak grejne sezone.

Šoštarić ističe da je kvalitet vazduha u velikim gradovima svakako lošiji, ali da ovoga puta nema mesta panici. Iako je i tokom današnjeg dana, kao i jučerašnjeg na sajtu Beoeko zagađenost obeležena narandžastom bojom (središnjom opcijom od pet - zelena označava odličan kvalitet vazduha, žuta dobar, narandžasta prihvatljiv, crvena zagađen i ljubičasta jako zagađen), tvrdi da ni u slučaju petog stepena zagađenja vazduha nema rizika od akutnih zdravstvenih problema.

Zagadjenost vazduha u Beogradu

 

*Lista deset svetskih gradova sa najzagađenijim vazduhom Printskrin: airsvisual.com

Govoreći o podacima koje smo juče objavili o tome da je najveće zagađenje u Beogradu bilo na opštini Stari Grad, napravio je poređenje sa nešto bližom temom i ocenio da pojedinačna zagađenost nije značajna.

PROČITAJTE: PRONAĐEN UZROK ZA SVE AUTOIMUNE BOLESTI! Lekari nam sada otkrivaju KAKO SE ONE LEČE

Zagađenost vazduha u Beogradu, Beoeko

*Zagađenost vazduha u Beogradu na danšnji datum Printskrin: Beoko.com

- Mi imamo deset mernih stanica u Beogradu. Kupimo sve podatke i dajemo jedinstven podatak. To vam je kao vremenska prognoza. Temperatura vazduha bi trebalo da bude 15 stepeni, ali negde je 13, negde 17 - objašnjava uz isticanje da navedeni podaci jesu bitni za javnost, kako bi bila informisana.

 

Konkretne navode o zagađenju vazduha u Beogradu koje plasira sajt airvisual.com ne želi da komentariše. Kaže da ne postoji metodologija koja određuje na koji se način poredi zagađenje u gradovima širom sveta, kao i da ne zna koji je izvor informacija.

Zagađenost vazduha u Beogradu, Beoeko

*Upozorenje na efekte po zdravlje u slučaju "prihvatljivog" kvaliteta vazduha Printskrin: Beoko.com

Mada na sajtu Beoeko ne postoji podatak o zagađenosti označen brojem, za razliku od sajta airvisual.com na kojem Beograd danas "svetli crveno" i čija je zagađenost vazduha označena sa 152, za 19 jedinica više nego juče, zbog čega se i na listi top deset popeo za dve pozicije, Šoštarić tvrdi da je metodologija kojom se Gradski zavod za javno zdravlje koristi standardizovana i usklađena sa evropskom, te da njihove ocene o zagađenju ne treba stavljati pod sumnju.

(BalkansPress / Izvor: Telegraf.rs)

Scroll to top