BalkansPress

Dobro došli!

Podele na Istok i Zapad mogu se primeniti u mnogim sferama, a sada se u Evropi nametnula još jedna.

Veliki broj požara u Srbiji i okolnim zemljama bukvalno je zažario mapu kontinenta, dok zapadni Evropljani udišu čist vazduh bez dima, ne uništavaju njive čineći ih manje plodnim, i što je još važnije - ne ugrožavaju ljudske živote.

Paljenje strnjike veliki je problem u Srbiji zbog štete koju vatra pričinjava, i žrtava koje za sobom ostavlja - ljudskih i životinjskih. Ipak, ovaj problem aktuelan je i u drugim evropskim zemljama u, prevashodno istočnom delu Evrope, što najbolje ilustruje mapa NASA

 

Kako se može videti na ovoj mapi, koja prikazuje stanje od 20. do 30. oktobra, svaka crvena tačkica označava jedan požar, a na teritoriji Srbije one su načičkane jedna do druge. Slično je stanje i u Rumuniji, Bugraskoj, Severnoj Makedoniji, Grčkoj, na jugu Italije, zatim u Ukrajini i dalje ka Rusiji.

*Učestalost požara prikazana bojama, Foto: Nasa / Screenshot 

S druge strane, kada se na mapi uključi opcija koja svaku tačkicu "pretvori" u broj požara koji su goreli u određenom mestu, vidi se da je mapa mahom žuta, odnosno da ih je bilo do tridestak. S druge strane, nekoliko rejona označeno je crvenom bojom, što znači da je na malom prostoru bilo sto ili više požara. Najzažarenija površina upravo je u Srbiji, i kako se može iščitati iz mape - na određenim lokacijama bilo je i preko 500 požara!

*Crvena boja pokazuje da je u Vojvodini stanje alarmantno,Foto: Nasa / Screenshot 

Iako ne možemo tvrditi da je uzrok svakog pojedinačnog požara paljenje strnjika, dobro je poznato da je u našoj zemlji sagorevanje ostataka useva veliki i aktuelan problem. O tome često govore i nadležni, koji apeluju na poljoprivrednike da odaberu drugi način da očiste njive, žale se i vozači, koje dim na putevima dovodi u opasne situacije, a ljudskih žrtava ima i ove sezone, i bilo ih je i prošle.

*Foto:Ras Srbija

Ilustracije radi, prema rečima ministra poljoprivrede, Branislava Nedimovića, u jednoj lokalnoj samoupravi u srednjem Banatu, za deset oktobarskih dana zabeleženo je 950 zapaljenih parcela, a u Rumi, Pećincima i Sremskoj Mitrovici ukupno je bilo skoro hiljadu paljenja njiva u istom periodu, od 9. do 19. oktobra

 Mapa navodi na zaključak da je svest građana i kultura ponašanja slična i u zemljama koje su nam u komšiluku, a da u razvijenim, zapadnim zemljama, poput, Nemačke, Holandije, Francuske, Belgije, ovakvih problema nema.

 

Podsetimo, samo u proteklih nekoliko dana preminula su dva muškarca u Srbiji od posledica paljenja strnjike. Čovek (71) iz sela Leskovca kod Petrovca na Mlavi stradao je u sredu u svojoj livadi, najverovatnije od posledica gušenja, preneli su tada lokalni mediji. Pretpostavlja se da nesrećni čovek nije uspeo da iskontroliše vatru koja se sa njegovog prenela na susedno imanje, pa je u pokušaju da ugasi požar stradao gušeći se u dimu.

Nekoliko dana ranije, muškarac (75) iz sela Parta, nadomak Vršca, preminuo je na njivi dok je pokušavao da ugasi požar koji je izazvala nepoznata osoba na zemlji pored njegove, najverovatnije paleći strnjiku. 

Kako se ovakvo ponašanje kažnjava?

Spaljivanje većeg obima i vremenske prilike pogoduju širenju požara, te se na ovaj način izaziva opasnost ne samo za imovinu većeg obima, već i živote ljudi. Takvo izazivanje opšte opasnosti predstavlja krivično delo protiv opšte sigurnosti ljudi i imovine.

Za spaljivanje organskih ostataka posle žetve useva odredbama Zakona o poljoprivrednom zemljištu zaprećena je novčana kazna u iznosu od 5.000 do 50.000 dinara za fizičko lice, od 25.000 do 250.000 dinara za preduzetnika i od 100.000 do 1.000.000 dinara za pravno lice.

Takođe, članom 50. Zakona o zaštiti od požara zabranjuje se spaljivanje ostataka strnih useva, spaljivanje smeća na otvorenom prostoru i spaljivanja biljih ostataka. Zakonom su predviđene novčane kazne za nepoštovanje ove odredbe i to za pravna lica kaznom od 300.000 do milion dinara, a za odgovorna lica u pravom licu su od 10.000 do 50.000 dinara, a za fizička lica 10.000 dinara.

(BalkansPress / Izvor: Blic.rs)

Scroll to top