Četvorodnevna, privatna, poseta prebogatog šeika Ujedinjenih Arapskih Emirata Derventi izazvala je nesvakidašnju pažnju, uzburkala duhove, ali i, između ostalog, posrećila se najmlađim i najstarijim žiteljima grada na Ukrini.

Više zlatnih satova, telefona i drugih dragocenosti, završilo je u rukama Dervenćana, kao lični dar šeika Talib bin Sakr al Kašimija, a osim dece, koja se tog dana zatekla na ulici, stari i nemoćni u ovdašnjem Staračkom domu, uz simbolično ljubljenje ruku, počašćeni su i sa po 100 maraka.

Takođe, kako navode "Večernje novosti", šeik Talib bi trebalo uskoro da dođe i u višednevnu posetu Beogradu.

 

Ugostili ga vlasnici poznatog hotela

Međutim, prvobitno je kao grom iz vedra neba Derventom odjeknula glasina da bi se u šeikovim rukama uskoro mogao naći hotel “Biser” u Derventi, gde se gost iz Katara smestio sa saradnicima, ličnim kuvarom i obezbeđenjem. Tu spekulaciju, za Novosti, otklanjaju Mile i Branislav Nović, otac i sin, vlasnici hotela, koji su i ugostili šeika.

– Tačno je da smo još ranije otvorili mogućnost prodaje hotela, ali tu ponudu nismo ni pomenuli, a kamoli o tome pregovarali, kako naš cenjeni gost ne bi, možda, pomislio da je naše gostoprimstvo i prijateljstvo proisteklo iz interesa – kaže Mile Nović.

*FOTO: TVK3 YOUTUBE/SCREENSHOT / RAS SRBIJA

Mlađi Nović pojašnjava da je reč o uzvratnoj poseti šeika kojeg je on pre više meseci slučajno upoznao. Poseta Derventi je, zapravo, uzvratna za šeikovo izuzetno gostoprimstvo Novićima u Sarajevu.

– Derventa ne pamti da je jedan takav gost, a pogotovo vladar, izuzetnom jednostavnošću, neposrednošću i širokim srcem, razgalio srca i naprečac pridobio simpatije njenih žitelja koji su ga upoznali – priča Branislav.

 

– Svako dete koje je sreo celivao je u glavu, a korisnike Staračkog doma “Lug” ljubio u ruku i, takođe, novčano častio.

U toj ustanovi kažu da nisu mogli ni sanjati da će ih “neko sa strane” izgrliti kao najrođenije, častiti “stotkom”, i to još šeik. Naravno, darovano je i osoblje “Bisera”, domaće obezbeđenje, a za najmlađe Noviće u Londonu su poručeni najnoviji telefoni.

– Na moje reči da se mi osjećamo neugodno zbog svih tih darova, šeik je uzvratio da je za njega “greh propustiti priliku da, ako već može, nekoga usreći – objašnjava, za Novosti, tu velikodušnost Branislav.

PROČITAJTE: U sanduku LUJ VITON koji vredi više od 11.000 dolara DRŽALI KUKURUZ ZA KOKOŠKE

Gradski zvaničnici došli neprikladno obučeni

Saznajemo, ipak, nije išlo sve tako bajno. Izvor lista ispričao je da su se neki gradski zvaničnici prvobitno pojavili u sportskoj i lovačkoj odeći. Tek kada su im deca putem interneta proverila da je šeik Talib član porodice Al Kašimi, vladara jednog od sedam emirata u sastavu UAE, sa mnogobrojnim objektima, ne samo u BiH, vratili su se nešto prikladije obučeni, navode "Novosti"..

Šeik Talib je prisustvovao kupu Dervente u latinoameričkim plesovima, zajedno sa čelnim čovekom opštine, Miloradom Simićem, koji je iznenada prispelom gostu poželio dobrodošlicu.

Šeik je rekao i da je očaran ljudima i gradom sa izvanrednim položajem, jednako udaljenim od prestonica kao što su Beograd, Zagreb i Sarajevo.

– Nadam se da ćemo u ovaj prelepi grad dovesti arapske investitore i turiste u cilju njegovog daljeg razvoja – rekao je šeik nakon posete austrijskoj firmi u Derventi gdje je rađen sat u Meki u Saudijskoj Arabiji, zvanično najveći sat na svetu.

(BalkansPress / Izvor: Blic.rs)

Scroll to top