Socijalno-ekonomski savet grada Kragujevca pokrenuo je inicijativu da se uspostavi zabrana rada nedeljom u trgovinskoj delatnosti, osim na mestima na kojima je to neophodno poput apoteka i benzinskih stanica.

PROČITAJTE: Znamo da se mame udružuju u razne grupe, ali kada vidite šta rade ove TATE IZ NOVOG SADA moći ćete samo da im se divite

 

Prema zvaničnim podacima, u Srbiji u trgovini radi više od 200.000 zaposlenih od koji su 70 odsto žene.

*Foto: Shutterstock

Predsedavajući Socijalno-ekonomskog saveta Kragujevca Jugoslav Ristić izjavio je FoNetu da žene koje rade u trgovini, pre svega u maloprodaji, tokom meseca imaju samo dva slobodna dana.

 

PROČITAJTE: GORAN NUDIO AUTO SIROMAŠNOJ PORODICI Cela Srbija bila oduševljena njegovim gestom, a onda je usledio preokret i razočarenje kada se ponovo oglasio (FOTO)

Osim u velikim trgovinskim lancima, u ostalim prodajnim objektima ne poštuju se zakonski normativi i pravo na četrdesetčasovno radno vreme u nedelji, mesečno imaju samo dva dana slodno, a za prekovremeni rad nisu plaćeni, rekao je Ristić, dodajući da takvo radno vreme veoma loše utiče na zdravlje zaposlenih.

Takvo radno vreme unišava život i zdravlje zaposlenih jer takav i toliki rad ostavlja tragične posledice i po zdravlje, pa zaposleni ne mogu da izdrže ceo radni vek.

Istovremeno, negativno se odražava i na porodicu jer ljudi nemaju vremena da joj se posvete, istakao je Ristić, zatraživši hitnu intervenciju države.

On je naveo da poslodavci često ucenjuju zaposlene i govore im "ako vi nećete ima ko hoće" i da su minimalne zarade katastrofalne.

(BalkansPress / Izvor: DDL.rs, mondo.rs)

Scroll to top