Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su novu odluku o kućnom redu.

Oni će ubuduće morati da poštuju novo vreme kućnog mira radnim danima od 16 do 18 sati i od 22 do 7 sati narednog dana. Za vikend će stanari zgrade moći da odmaraju bez buke u periodu od 14 do 18 sati i od 22 do 8 sati subotom i do 10 sati nedeljom.

Ipak, kada proslavljaju rođendane, slave, stanari će komšijama morati da najave dva dana unapred, ali će morati da utišaju muziku jedan sat posle ponoći.

PROČITAJTE: TAJNO PRAVILO SRPSKIH BRAKOVA: Muškarac ne sme da uđe u kuću, ako...

 

Osim toga, usvojena izmena odluka o bespovratnom sufinansiranju investicionog održavanju stambenih zgrada kojim će se omogućiti da opstine finansiranju radove na zgradi po konkursu do 90 odsto od visine troškova radova.

Kolika je tačno dozvoljena buka nije utvrđeno ovom odlukom, već će to biti regulisano na osnovu propisa na republičkom nivou koji propisuje da je dozvoljen zvuk do 30 decibela.

Naravno, ostaje velika dilema ko će i na koji način meriti buku, posebno ako se, na primer, radi o skakanju po stanu, trčanju...

*foto: Shutterstock

Ipak, u vreme odmora ne bi trebalo puštati glasno muziku, usisavati stan ili vršiti bilo kakve radove u njemu, a problem bi mogli da imaju i sugrađani sa bučnim klima uređajima, odnosno veš mašinama koje preterano "tandrču".

Takođe, postavlja se pitanje šta će biti sa starijim modelima fenova koji se glasno čuju, a mnogi su ironično postavili pitanje da li će i dalje smeti glasno da se svađaju?

Takođe, kada budu organizovane proslave po stanovima, Beograđani će komšijama morati to da najave dva dana unapred.

Ova odluka stupiće na snagu pošto bude uskoro objavljena u Službenom glasniku grada Beograda.

(BalkansPress / Izvor: Espreso.rs)

Scroll to top