BalkansPress

Dobro došli!

Godina za nama je bila godina u kojoj su doneti mnogi zakoni i izmenjeni postojeći. Uvedena su nova finansijska pravila, takse i propisi koji će bitno uticati na naše živote, i posebno, na novčanike.

Svi oni stupaju upravo danas na snagu.

1. Minimalac

Od danas minimalna cena rada po satu biće uvećana na 172,54 dinara (neto) što je povećanje od 11,1 odsto u odnosu na dosadašnji iznos. Nakon povećanja, minimalna mesečna zarada iznosiće prosečno tokom 2020. godine 30.022 dinara. Vlada Srbije usvojila je 13. septembra 2019. godine Odluku o visini minimalne cene rada za period januar-decembar 2020. godine. Procenjuje se da minimalnu zaradu sada u Srbiji prima oko 350.000 zaposlenih.

2. Švajcarska formula za obračun penzija

Od ovog 1. januara svaki penzioner u Srbiji dobijaće uvećanu penziju za 5,4 odsto a reč je o povećanju na penzionom čeku od oko 540 do 7.130 dinara.

Naime, počinje da važi indeksacija penzija po takozvanoj "švajcarskoj formuli". To praktično znači da će primanja 1,7 miliona penzionera u Srbiji rasti po modelu koji podrazumeva uskladivanje sa 50 odsto inflacije i 50 odsto rasta prosečne zarade.

 

3. Zakon o javnim nabavkama

Usvojen u decembru, a danas stupa na snagu. Zakonom o javnim nabavkama kojim su utvrđene nove vrednosti do kojih se zakon ne primenjuje i vrednosti za primenu zakona, u skladu sa praksom država članica Evropske unije u okruženju.

Uvodi se novi portal javnih nabavki koji će omogućiti sprovođenje postupka javnih nabavki elektronskim putem, komunikaciju i razmenu podataka u postupku javne nabavke, uključujući i podnošenje ponuda.

4. Zakon o porezu na imovinu, opterećenje zarada

Poslanici su izglasali Zakon o izmenama i dopunama zakona o porezu na imovinu, kojim se od danas ukida obaveza podnošenja poreske prijave za utvrđivanje poreza na nasleđe i poklon i poreza na prenos apsolutnih prava. Usvojen je i Zakon o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dobit pravnih lica, kao i Zakon o izmenama i dopunama Zakona o poreskom ostupku i poreskoj administraciji.

Takođe, usvojen je Zakon o izmenama i dopunama Zakona o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara, kao i Odluka o davanju saglasnosti na Odluku o izmenama Finansijskog plana za socijalno osiguranje vojnih osiguranika za 2019. godinu i Izmene i dopune Zakona o republičkim administrativnim taksama, kojim se, između ostalog, predviđa smanjenje troškova privrede po osnovu elektronskog poslovanja.

Izglasan je i Zakon o prestanku važenja Zakona o privremenom uređivanju osnovica za obračun i isplatu plata, odnosno zarada i drugih stalnih primanja kod korisnika javnih sredstava.

 

5. Izvršitelji uteruju dugove

Od danas dužnici za "Infostan" više neće imati sudske sporove, već će imati probleme sa javnim izvršiteljima. Prema poslednjim podacima, oko 150.000 građana ima neizmirene dugove, a svi izvršni postupci koji se sada sprovode pred sudovima biće od 2020. nastavljeni pred javnim izvršiteljima.

PROČITAJTE: Prvi dan 2020. sunčan: Danas u Srbiji do 8 stepeni, evo kakvo nas vreme očekuje do kraja nedelje

6. Davanja za porodilje

Već prvog dana nove godine, počinje da se primenjuje novo pravo, a reč je o novčanom iznosu od 10.000 dinara čime je obezbeđeno da svaka porodilja sa teritorije Beograda, za drugorođeno dete, dobija ukupno 20.000 dinara.

Osim toga, porodilje u Beogradu imaju pravo na jednokratno novčano davanje koje ostvaruje svaka porodilja u iznosu od 10.000 dinara, isto toliko za prvorođeno dete ,a 25.000 dinara nezaposlenoj porodilji, za treće dete iznos je 30.000 dinara, a za blizance 50.000 dinara.

 

7. Zabrana plastičnih kesa

Od danas u trgovinama više neće moći da se koriste plastične kese, posebno ne one tanke u koje smo stavljali voće i povrće. Umesto njih, trgovci najavljuju papirnu ambalažu. Trgovci će na kasama, uz naplatu ponuditi i platnene i biorazgradive kese. U brojnim trgovinama, međutim, još ne znaju kako će izgledati primena ove mere a ni potrošači još nemaju uvid u to šta ih čeka u prvoj postprazničnoj kupovini.

8. Nove takse za javni servis

Taksa za javni servis, Radio-televiziju Srbije (RTS) i Radio televiziju Vojvodine (RTV), od danas iznosi 255 dinara, umesto dosadašnjih 220 dinara

Zakonom o javnim medijskim servisima od 1. januara 2016. uvedena je obaveza plaćanja takse za svako fizičko i pravno lice koje je korisnik merila električne energije po stambenoj jedinici i poslovnom prostoru.

Tada su predviđeni i uslovi za oslobađanje od plaćanja takse.

Zahtev za oslobađanje od plaćanja takse za javni medijski servis podnosi se RTS-u, a oni čiji strujomeri su na teritoriji Vojvodine, zahtev podnose RTV-u.

 

Scroll to top