BalkansPress

Dobro došli!

Marko (30) i Aleksandra (26) Arsić, koji žive u Salcburgu u Austriji, za Novu godinu dobili su ćerku, koja je inače prva beba rođena na teritoriji cele Austrije u 2020. godini.

- Termin za porođaj je bio 12. januar. Međutim, 31. decembra supruga se požalila na jače bolove. Imala je mučninu i povraćala je - počinje priču tata Marko.

PROČITAJTE: DANAS JE TUCINDAN Na ovaj dan se sprema božićna pečenica, a OVO se, po narodnom verovanju, ne radi

Želeći da se uvere da je sve u redu, otišli su na univerzitetsku kliniku u Salcburgu.

- Aleksandru su prikačili na aparate, bebini otkucaji srca su bili ubrzani. Lekari su pokušali da sve vrate u normalu, ali nije reagovala. Onda su odlučili da je odmah porode - nastavlja Marko.

 

U prvom minutu nove godine rodila se Kalina, teška 3.380 grama i dugačka 51 cm.

Njena starija sestra Anastasija (3,5) bila je izuzetno uzbuđena.

- Odmah je htela da vidi bebu. U prvi mah se malo povukla, ali sada veče ne može da prođe a da se ne čuje sa majkom da bi njoj i bebi poželela laku noć - kaže srećni otac.

- Lekari su nam čestitali i odmah su se sjatili austrijski novinari. Nije bio niko od vlasti, nisam čuo da je ikada neko posetio prvu bebu. Nismo dobili nikakvu nagradu, malo sam tražio po internetu da vidim kakva je praksa po tom pitanju, ali ništa nisam našao - zaključuje Marko, dok majka Aleksandra za kraj dodaje da joj je srce puno što se beba rodila živa i zdrava.

Ništa manje radostan nije ni Dragan Arsić, Markov otac, kojem je Kalina šesto unuče.

- Prvo je bio dečak, ostalo su curice. Svako mi donosi radost, a Kalina nekako posebno jer je stigla baš za Novu godinu - govori Dragan.

Ljubav se rodila na folkloru Članovi porodice Arsić godinama neguju srpsku tradiciju. Naime, Marko je pre tačno 10 godina osnovao KUD Opanak, srpsko društvo u Austriji koje broji oko 100 članova. Funkcionišu četiri grupe, podeljene po uzrastima, pa tako najmlađi članovi imaju šest, a najstariji i više od 50 godina.- Nastupamo po celoj Austriji, u Srbiji, Republici Srpskoj. Od 2014. učestvujemo i na evropskim smotrama folklora. Bili smo na festivalima u San Remu, Nici, Monte Karlu. Folklor mi je važan, ali nije prepreka za kvalitetno vreme sa porodicom - navodi Marko.U ovom društvu se i rodila ljubav između Marka i Aleksandre.

(BalkansPress / Izvor: Kurir.rs)

Scroll to top