BalkansPress

Dobro došli!

U noći između ponedeljka i utorka napadnut je sistem „Apoteke Beograd“, zbog čega nije bilo moguće izdavanje lekova na recept.

Mnogi pacijenti u Beogradu ostali su bez svoje terapije jer su hakeri oborili sistem „Apoteke Beograd“ pa zbog toga elektronski recepti nisu funkcionisali u 142 apoteke, koliko ih ima u 17 prestoničkih opština.

PROČITAJTE: POLICIJA ZBOG DILERA UPALA U BEOGRADSKI VRTIĆ! Šok otkriće, odmah su im stavili lisice na ruke!

 

Napad se desio u noći između ponedeljka i utorka, kad je u glavne servere ubačen virus, a tokom utorka i srede pacijenti su obijali pragove mnogih apoteka u potrazi za lekovima. Sistem je profunkcionisano tek u sredu uveče, a stanje će se, kako kažu u „Apoteci Beograd“, potpuno normalizovati danas.

Potraga za terapijom

Najgore je bilo, kako za Kurir opisuje jedan od pacijenata čije je ime poznato redakciji, onima koji su na terapiji lekovima čije su kutije obeležene crvenim trouglom, znakom da su pod posebnim režimom korišćenja i izdavanja.

*FOTO: PRINTSCREEN

- Bolujem od epilepsije, a moj brat ima non-hočkin karcinom. Dva dana sam pokušavao da obojici podignem neophodne lekove. Ukoliko ne popijem terapiju, dešavaju mi se epileptični napadi. Pomišljao sam da odem na kliniku da mi daju terapiju ako se ovo stanje nastavi, ali sinoć sam uspeo da uzmem lekove - priča naš sagovornik.

 

Posledice hakerskog napada trebalo bi danas da bude eliminisane, a stanje normalizovano u apotekama, rekla je za Kurir Jasmina Bjeletić, direktorka „Apoteke Beograd“.

Ona je objasnila da su sajber-kriminalci upali u centralne servere ubacivši virus, koji je blokirao njihov rad.

Zastoj u nabavci

- Pacijenti od srede ponovo mogu da podižu lekove, ali zbog sajber-napada trenutno postoji zastoj u vezi s nabavkom lekova, što bi trebalo da bude rešeno danas - kaže Bjeletićeva, dodajući da njihov sistem ima zaštitu, ali su hakeri ubacili novi virus.

PROČITAJTE: BORA DRLJAČA U KRITIČNOM STANJU! ZAVRŠIO NA INTEZIVNOJ NEZI! Bora je borac, izaći će kao pobednik!

- Danas ćemo proveriti svaki računar, a posle toga ćemo podatke prebaciti sa softvera apoteka u centralni softver. Informacije o radu poslednja tri dana apoteka moramo da prebacimo i u centralnu bazu podataka - kaže Bjeletićeva. 

Potraga NAPAD PRIJAVILI POLICIJI

Kako za Kurir kaže Jasmina Bjeletić, čitav slučaj prijavljen je policiji, a izjavu je dao i direktor zadužen za IT sektor u „Apoteci Beograd“.

- U magacinima ima dovoljno medikamenata, tako da pacijenti neće trpeti. Uspećemo da uradimo bekap svih podataka i veće štete neće biti - kaže ona.

(BalkansPress / Izvor: Kurir.rs, R. Briza)

Scroll to top