BalkansPress

Dobro došli!

U jednom trenuku se povela polemika oko korišćenja ćirilice u Hrvatskoj.

Advokat Toma Fila je u emisiji "Ćirilica" govorio o crnogorskom Zakonu o slobodi veroispovesti.

- Sve bivše države SFRJ imaju zakon o povraćaju imovine crkvama. Međutim, Crna Gora ima Zakon da oduzme crkvenu imovinu. Ispašće još da smo bolji sa Hrvatima, nego s Crnogorcima - poručio je Fila.

PROČITAJTE: Pokrenut postupak protiv učiteljice u Baru jer su đaci crtali trobojku na času (FOTO)

U jednom trenuku se povela polemika oko korišćenja ćirilice u Hrvatskoj, na šta je advokat prokomentarisao:

- Hrvatski jezik ne postoji. I latinica i ćirilica su srpska pisma - rekao je Fila na Hepi TV.

 

Novinar Dragan Vujičić je izjavio da ga hvata jeza kada govori o Crnoj Gori.

- U Hrvatskoj je postojao Ured za rušenje srpskih crkava. Bilo je i prisvajanja srpskih svetinja. Ja kada govorim o Crnoj Gori, mene hvata jeza, ali, nadam se da do toga neće doći - poručuio je Vujičić.

Istoričar, Predrag Marković rekao je da "ako Osmanlije i ustaše nisu uspele da sruše srpsku crkvu, ne veruje da će to uspeti Duško Marković".

Podsećamo, parlament Crne Gore usvojio je Zakon o slobodi veroispovesti kojim se legalizuje otimanje imovine SPC u ovoj zemlji.

PROČITAJTE: Izjava novosadskog profesora Milenka Perovića: "Srbi u Crnoj Gori nisu ugroženi, ali Crnogorci u Srbiji jesu!"

Za Zakon je glasalo 45 poslanik DPS-a, SD-a, Liberalne partije, Bošnjačke stranke, Hrvatske građanske inicijative i Force, kao i poslanici SDP-a.

Poslanici su pozdravili aplauzom usvajanje Zakona. Poslanici vladajuće koalicije i SDP-a odbili su jednoglasno 103 amandman DF-a na Predlog zakona.

Zakon je usvojen u odsustvu poslanika Demokratskog fronta koji su privedeni i Posebnog kluba poslanika koji je ranije danas napustio sednicu.

Narod je ustao u odbranu svetinja i organizuje proteste protiv sramnog zakona.

(BalkansPress / Izvor: Espreso.rs)

Scroll to top