Nakon rekonstrukcije koja je trajala 125 dana, jedan od najstarijih "beograđana", vratio se na Beogradsku tvrđavu. Pre nego što sutra što bude postavljen na staro postolje, zaintersovani građani imaju priliku da mu se uživo "dive", sve do 16 časova.

Javno izložen na platou nedaleko od svog postamenta, Pobednik je podelio mišljenja prisutnih i slike spomenika su se brzo proširile internetom.

PROČITAJTE: SAOBRAĆAJKA NA NOVOM BEOGRADU: Audi pokosio tinejdžerke van pešačkog prelaza, devojke prebačene na VMA

I dok je zamenik gradonačelnika vidno zadovoljan rezultatima, neki su novi izgled Pobednika uporedili sa "fejsliftingom".

 

A šta je tačno promenjeno na Pobedniku i da li je restauracija istog otišla predaleko?

Osim zamene nestabilnog postolja, uklonjene patine, popunjenih rupa od gelera i drugih nedostataka saniranih radi opšte bezbednosti građana, najavljeno je da Meštrovićevo remek delo neće menjati svoj spoljni izgled.

*foto: Emilija Jovanović

Međutim, razlika je vrlo primetna. Pređašnji oblik usana sada izgleda "napućeno", konture lica su ublažene, telo restaurirano tako da izgleda nabildovano, a oči razroke.

 

Društvene mreže usijale su od komentara kako restaurirano izdanje ni približno ne liči na staro i da su mu usta "napumpana" u skladu sa vremenom

*foto: Emilija Jovanović

PROČITAJTE: "SRPSKA GO**A" Šovinistički ispad radnice poznate avio kompanije, na meti NAŠI DRŽAVLJANI

 

Pogledajte kako je on izgledao ranije:

*foto: ZAVOD ZA ZAŠTITU SPOMENIKA KULTURE GRADA BEOGRADA / TWITTER

Razlike su očite, da li ih vi primećujete?

Grad Beograd za njegovu restauraciju izdvojio je 200.000 evra.

Podsetimo, "Pobednik" će na postolje biti vraćen sutra, a akcija podizanja bronzane figure obaviće se od 11.00 do 13.00 časova.

(BalkansPress / Izvor: Espreso.rs)

Scroll to top