Direktor Centra za socijalni rad u Alibunaru Zoran Prebiračević biće razrešen, a protiv njega i drugih odgovornih iz ove ustanove biće podnete krivične prijave zbog propusta u nepružanju pomoći deci iz Novog Kozjaka koja su bez oca i majke živeli u trošnoj kući bez struje.

PROČITAJTE: Ženi starom varkom uzeli 1.300 evra: Prevarant podigao narukvicu sa ulice, a ona napravila VELIKU GREŠKU

Pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić je nakon urgentnog zbrinjavanja šestoro dece iz Novog Kozjaka rekao da će javnost biti upoznata sa ishodom inspekcijskog nadzora i nadzorom nad stručnim radom i predloženim merama prema odgovornim licima, navodi se u današnjem saopštenju Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu zaštitu.

Nakon sačinjenog zapisnika i izveštaja, koji je pokrajinskom sekretaru dostavljen danas, 19. februara 2020. godine, obaveštavamo javnost o sledećem:

 

Pet grubih propusta

1. U zaštiti dece je izostala potpuna i odgovarajuća porodičnopravna reakcija organa starateljstva – Centra za socijalni rad Alibunar.

2. Osim pristupima pravima iz oblasti materijalne podrške (novčana socijalna pomoć), nisu kontinuirano praćene potrebe dece te su zanemarene zakonske dužnosti organa starateljstva.

3. Uočeni su propusti u vođenju slučaja u organizovanju zaštite dece.

4. Direktor Centra za socijalni rad “1. Mart“ za opštinu Alibunar u Alibunaru nije obezbedio zakonitost rada Centra u skladu sa članom 3. Pravilnika o organizaciji, normativima i standardima rada centra za socijalni rad, čime je onemogućeno ostvarivanje prava korisnika utvrđena članom 41. Zakona o socijalnoj zaštiti prema kojem “maloletno lice (dete)……jeste korisnik …, kada mu je usled porodičnih i drugih životnih okolnosti, ugroženo zdravlje, bezbednost i razvoj, odnosno ako je izvesno da bez podrške sistema socijalne zaštite ne može da dostigne optimalni nivo razvoja…..“.

5. Direktor Centra nije postupao saglasno propisanoj odgovornosti u upravljanju i organizovanju radnog procesa, niti je preduzimao mere u kontroli postupanja prema zaposlenima – stručnim radnicima.

Na osnovu utvrđenog Komisija konstatuje da će se protiv odgovornog lica Centra – direktora i stručnih radnika inicirati postupak krivične odgovornosti, da će biti naloženo direktoru da utvrdi odgovornost zaposlenih – stručnih radnika i da će biti iniciran postupak pred Etičkim odborom Komore socijalne zaštite radi utvrđivanja povrede kodeksa profesionalne etike stručnih radnika.

Pored postupaka krivične odgovornosti Skupštini opštine Alibunar biće dostavljena inicijativa za razrešenje direktora Centra zbog propusta u radu.

Unutrašnjost kuće u kojoj su deca živela

*Unutrašnjost kuće u kojoj su deca živela, FOTO: OLIVER BUNIĆ / RAS SRBIJA

Deca osam meseci živela sama

Podsetimo, šestoro nezbrinute dece, uzrasta od 3 do 16 godina, u Novom Kozjaku koje je majka ostavila, dok je otac u zatvoru, osam meseci je živelo samo u trošnoj kući.

 

Od kada im se majka udala, pre osam meseci i otišla u Alibunar, deca su ostala sama. Da bi preživela, starija deca su radila za dnevnicu.

Najstariji brat (15) prehranjivao je porodicu, svojih pet mlađih sestara, radeći fizičke poslove. Zbog toga nije išao redovno u školu.

 *FOTO: OLIVER BUNIĆ / RAS SRBIJA

Kako kažu, on je i insistirao da svi ostanu zajedno, zbog čega su prebačeni u Dečje selo u Sremskoj Kamenici, a ne u hraniteljske porodice.

Deca su živala sama u jezivim uslovima

Deca su živala sama u jezivim uslovima*FOTO: OLIVER BUNIĆ / RAS SRBIJA

Slavica ima 11 godina i kuva, pere veš, čisti kuću, presvlači najmlađu decu, uspavljuje ih. Seče i drva da nešto zaradi. Nesrećnoj deci pomagala je baka, koja ih je hranila i brinula o njima koliko je mogla.

(BalkansPress / Izvor: Blic)

Scroll to top